Следвайте ни

Биолог посочи кои са най-застрашени от Делта варианта

viber icon

За хората, които са имали COVID-19 или са имунизирани срещу него след ваксинация, делта щамът не е по-опасен от другите варианти на коронавируса, но най-често хората от рисковите групи стават негови жертви. Това разказа молекулярният биолог, изследовател от Московския държавен университет "Ломоносов" Сергей Харитонов.

"Той просто се разпространява сред рисковите групи много активно. От него хората, които вече са ваксинирани например или са били болни, вече не умират. Но хората на възраст, хора с утежнени заболявания, които нямат имунитет, умират от него по -често, защото той достига до тях по -бързо и ги заразява“, коментира ученият .

По-рано руският вицепремиер Татяна Голикова заяви, че смъртността в страната през юни 2021 г. се е увеличила с 13,9% в сравнение със същия месец през миналата година. Според нея това се дължи на увеличаване на честотата на COVID-19, причинено от делта щама.

Един от вариантите на коронавирус В.1.617 е открит за първи път в Индия през октомври 2020 г. Три от новите му варианти - B.1.617.1, B.1.617.2 ("делта") и B.1.617.3 - бяха идентифицирани по-късно. Делтовият щам се е разпространил на територията на много държави.Лекарите са установили, че индийският щам на коронавируса може да се прояви като разстроен стомашно-чревен тракт.

Основните симптоми на заболяването с индийския щам коронавирус са хрема, възпалено гърло и главоболие. Сред най -опасните са образуването на кръвни съсиреци. Съобщава се също, че този щам на коронавирус е по -агресивен и болестта, която причинява, се развива по-бързо.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?