2374

BILD: Германия гони 100 руски дипломати

Германските власти възнамеряват да изгонят от страната служители на руските дипломатически мисии, за които се твърди, че може да сътрудничат на руските специални служби. Решението ще бъде взето тази седмица, съобщава BILD в понеделник.

Според източници на изданието, канцлерът Олаф Шолц е наредил да се проучи въпроса. Става дума за „значителен брой“ руски дипломати, пише Bild. До 100 души могат да бъдат изгонени, пише вестникът.

По-рано медията излезе с информация, че в Германия има над 2000 души, за които се твърди, че работят за руското разузнаване.

Тези изявления идват, след като някои европейски държави, включително Белгия, Нидерландия и Ирландия, обявиха на 29 март, че експулсират руски дипломати в светлината на военната операция на Москва в Украйна. Така 21 руски дипломати трябва да напуснат Белгия, 17 души – Нидерландия, а четирима - Ирландия. По-рано редица други държави от Европейския съюз, включително България, Литва, Латвия, Естония, Полша, Словакия и Чешката република, също поискаха руски дипломати да напуснат територията на приемащите страни.

В отговор на 1 април официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обяви, че държавите, които експулсират руски дипломати, ще попаднат под „неизбежни ответни мерки“ от Руската федерация.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
дойчланд-мойчланд

дойчланд-мойчланд

04.04.2022 | 14:12

БГ си е БГ бе!

Отговори
0 3
Чудовищен геноцид

Чудовищен геноцид

04.04.2022 | 13:20

"Отведоха ни да видим плитък гроб, виждаха се четири тела. Украинските власти ни казаха, че може да има повече. Телата са идентифицирани като кметицата на селото Олга Сохненко, нейния съпруг и нейния син. Четвъртият все още не е идентифициран. Не е ясно кога са били убити. Но това е още едно доказателство, че цивилни са били убивани безразборно в райони, които руснаците са превзели"

Отговори
4 3
Иван.

Иван.

04.04.2022 | 13:12

Абе , тия руснаци сигурно имат по посолствата си хиляди т.н."дипломати" - шпиони . Освен да шпионират и правят диверсии, друго май не могат !

Отговори
3 3
Истината

Истината

04.04.2022 | 13:17

Не си особено далеч от истината...

Отговори
3 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?