Следвайте ни

Билбордове „Обичам Ердоган“ в Турция срещу „Спри Ердоган“ в САЩ

viber icon

Управляващата партия на справедливостта и развитието (ПСР) постави билбордове в цяла Турция с надпис „Обичам Ердоган“ (Love Erdogan), за да се противопостави на реклами на площад Таймс Скуеър в Ню Йорк, от миналата седмица, която гласи „Спри Ердоган“ (Stop Erdogan).

Миналата седмица ПСР на президента Реджеп Тайип Ердоган държа отговорно движението на базирания в САЩ ислямски проповедник Фетхулах Гюлен за пускането на платени реклами на Тайм Скуеър, срещу турския президент. Това движение, наречено ФЕТО е забранено и обявено за терористична организация в Турция, след опита за преврат през 2016 когато загинаха 251 граждани и над 1500 бяха ранени. 

Рекламата в САЩ е пусната от група, наречена „Застъпници на мълчаливата Турция“, която твърди, че е ангажирана да „даде глас на всички хора, потиснати в Турция“. Понастоящем уебсайтът на групата е забранен в Турция и се вижда, че те са убедени поддръжници на Гюлен. 

В замяна на това Турция постави билбордове в цялата страна с надпис "Обичам Ердоган“, а тези в югоизточните провинции с мнозинство от кюрдите бяха написани на кюрдски език. 

Стигна се до там, че привърженици на Ердоган вчера  дори и на Таймс Скуеър в Ню Йорк, се радхождаха с микробус с цифров екран с текст "Обичам Ердоган".

Говорителят на ПСР Йомер Челик каза миналата седмица, че "ФЕТО са врагове на човечеството и Турция точно като ПКК (Кюрдската работническа партия, която е определена като терористична организация от Анкара, САЩ и Европейския съюз)".  

Челик заяви, "Нашият президент има подкрепата на хората. ФЕТО има подкрепата на антитурски мрежи. Ето защо те целят насаждане на вражда към Ердоган по целия свят. Борбата срещу тази мрежа за терор ще продължи с управлението на нашия президент", отбеляза той.

Турция отдавна иска от САЩ да екстрадира Фетхулах Гюлен, но Вашингтон отказва, тъй като Анкара не била предоставила достатъчно доказателства той да бъде предаден на Турция.

Снимки Туитър

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Anatema

Anatema

09.03.2021 | 11:03

FETO E I.ZVANBRACHNO K.OPELE NA D.AVOLA P.ROKLET ZAVINAGI ! FETO E SAZDANIE NA C.IA-M.OSSAD! FETO E F.ALSHIV MUSLUMANIN I TURCHIN S RODITELI BASHTA A.RMENETS I MAYKA E.VREYKA! FETO E EDIN P.ROKLET B.OKLUK,KOYTO E POD ZAKRILATA NA K.ARVAVITE Y.ANKI,KOITO IZPOLZVAT TURTSIYA KATO U.LICHNA P.ROSTITUTKA!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?