Следвайте ни

Бил Гейтс: Промените в климата ще убият повече хора от COVID-19

viber icon

До края на века щетите върху глобалната икономика ще бъдат много по-сериозни, ако настоящите тенденции за промени в климата продължат, заяви Бил Гейтс.

Изменението на климата на планетата може да доведе до смъртта на много повече хора през следващите десетилетия, отколкото пандемията от новия коронавирус. Това мнение изрази в своя блог основателят на Microsoft Бил Гейтс, предава Канал 3.

Глобалната криза разтърси света“, заяви той. Предприемачът отбеляза, че заради вируса са загинали над 600 хиляди души, десетки милиони са загубили работата си. Според него "са възникнали икономически трудности, които не са се случвали от много поколения". Както подчерта Гейтс, „само за няколко десетилетия същото може да се каже и за друга глобална криза - изменението на климата“. „Колкото и да е ужасна тази пандемия, изменението на климата може да бъде по-лошо“, подчерта бизнесменът.

Според неговите оценки в света на 100 хиляди души от населението „на годишна база“ е имало средно около 14 смъртни случая от коронавирус. „Как се свързва това с изменението на климата? През следващите 40 години се очаква повишаването на температурите да доведе до подобно увеличение на смъртните случаи - 14 смъртни случая на 100 000. В края на века, ако въглеродните емисии продължат да нарастват с висока скорост, изменението на климата ще доведе до това, че ще има допълнителни 73 смъртни случая на 100 хиляди души", - каза Гейтс. "С други думи, до 2060 г. изменението на климата ще бъде толкова смъртоносно, колкото COVID-19, а до 2100 г. може да бъде пет пъти по-смъртоносно", обясни той.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?