71

Би Би Си: Войната достигна критична точка! Решава се бъдещето на Украйна

Руската армия се оказва изненадващо иновативна и ефективна в отбраната

 

Войната в Украйна достигна критична точка. Оттук нататък тя може да реши бъдещето на страната и да повлияе на сигурността на Европа, посочва Би Би Си.

През 18-те месеца, откакто Русия нахлу в страната, украинците бяха предимно в отбранителна позиция, опитвайки се да попречат на силите на Москва да завземат повече територии.

Но това лято Украйна с помощта на западно военно оборудване за милиарди долари премина в атака, опитвайки се да прогони руснаците от завзетите от тях земи в източната и южната част на страната.

Два месеца след началото на тази контраофанзива и с оглед на оставащото време преди настъпването на зимата постигат ли украинските войски реален напредък?

Поглед върху картата на Източна и Южна Украйна показва, че за двата месеца от началото на контраофанзивата на Киев не са настъпили значителни промени.

Русия все още окупира почти една пета от Украйна, включително градовете Донецк в източната част и Мариупол, който превзе след месеци на обсада, и силите ѝ са добре окопани.

Всъщност през деветте месеца от ноември 2022 г., когато Украйна постигна последната си значителна победа, превземайки южния град Херсон и големи райони в североизточната част на страната, не се е променило много.

Не всичко върви зле за Украйна

Киев твърди, че неговите войски наскоро са си върнали село Старомайорске в Донецка област. Около Бахмут в източната част на страната, където се водят интензивни боеве, Украйна също си е върнала някои малки райони, контролът над които беше загубила по-рано през лятото.

Освен това тя постигна малки успехи в Запорожка област на юг – ключов район, в който Украйна наистина трябва да постигне решителна промяна.

Пробив на украинските войски през обширната контролирана от руснаците територия до Азовско море би нарушил маршрутите за снабдяване на Русия и би отрязал силите ѝ в анексирания от Русия Крим и по-нататък на запад.

Защо напредъкът на контраофанзивата е толкова бавен?

Според независим анализ за два месеца украинските войски са напреднали най-много с около 16 км в два района по протежение на 160-километровия фронт в региона. Напредъкът е налице, но той е по-бавен, отколкото Украйна и западните ѝ съюзници се надяваха.

Украинските сили нанасят удари на три фронта, като използват доставяно от Запада оборудване и проучват слабите места по цялата 1125-километрова фронтова линия.

Но руснаците предвидиха намеренията им и прекараха месеци в изграждането на най-обширните отбранителни укрепления в най-новата история.

Ешелонирата мрежа от окопи, бункери, бетонни пирамиди срещу преминаване на танкове (т.нар. "драконови зъби") и ровове, осеяни с хиляди противопехотни мини, представляват огромно препятствие за всяко украинско настъпление.

През юни Украйна изпрати бронирана колона на юг към Токмак и бързо се сблъска с проблеми. Видеоклипове, споделени в социалните мрежи, които Би Би Си провери, за да сравни местоположението и видовете военни превозни средства, показват новодоставени западни танкове "Леопард" и бойни машини "Брадли", които попадат на минно поле и след това са атакувани от руската артилерия.

Изглежда, че руската армия се е възстановила от някои от грешките, които допусна през първите 12 месеца на инвазията, и се оказва изненадващо иновативна и ефективна в отбраната.

Руските отбранителни тактики

Докато украинските сили напредват бавно с контраофанзивата си, военните и цивилните в страната са изправени пред смъртоносен проблем: противопехотни мини, потенциално стотици хиляди, разпръснати по пътищата, заровени в полетата и скрити в опустошените градове, посочва Ройтерс.

Съюзниците на Украйна се ангажираха да отпуснат 244 млн. долара и да предоставят специално оборудване за целите на разминиране, заяви в края на юли първият вицепремиер Юлия Свириденко.

Тя каза, че сред донорите са САЩ, Европейският съюз, Япония, Германия, Великобритания, Норвегия, Швеция, Италия, Литва, Нидерландия, Дания, Канада, Австрия, Швейцария, Корея и фондация "Хауърд Бъфет".

В началото на декември Държавният департамент на САЩ изчисли, че около 160 000 квадратни километра от украинската земя трябва да бъдат проверени за опасност от експлозиви. Руснаците са заложили и много противотанкови мини.

Доставяните от Запада машини за разминиране обикновено могат да издържат на едно попадение на тези мини, но не и на две. Затова се съобщава, че руснаците поставят мини една върху друга, за да удвоят ефекта. Руснаците също така са започнали да залагат капани в окопите.

Руските военни се възползват и от въздушната си мощ – например използват своите бойни хеликоптери Ка-52 "Алигатор". Тези хеликоптери могат да бъдат използвани за изстрелване на ракети по украински бронирани машини, които са били принудени да намалят скоростта или да спрат, след като са се натъкнали на минно поле.

А Украйна – струва си да се отбележи – няма въздушно превъзходство над бойното поле.

Какво следва за контраофанзивата на Украйна?

Докато Русия изграждаше своята отбрана, Украйна събираше дузина новосформирани бронирани бригади, много от които бяха обучени в Европа и снабдени с по-добро оборудване от руснаците.

Сега Украйна има възможност да изстрелва ракети или снаряди дълбоко зад руските линии – и да поразява складовете им за гориво, складовете за боеприпаси и центровете за управление и контрол, което може да отслаби руската отбрана отвътре.

Например доставените от Великобритания ракети "Сторм шадоу" (Storm Shadow) имат обсег на действие над 240 км и позволяват на Украйна да изтласка някои от руските позиции по-далеч от фронтовата линия.

Украйна също така започна да използва доставени от САЩ касетъчни боеприпаси. Много от тях не се взривяват при удара със земята и остават дългосрочна опасност, но САЩ твърдят, че те са ефективни срещу някои укрепени руски позиции. Въпреки това Джан Лука Каповин, анализатор в "Джейн'с дифенс", казва, че касетъчните оръжия могат да помогнат, но няма да доведат до "промяна в играта".

Русия разполага със собствени касетъчни оръжия и също ги е разгърнала, както беше съобщено миналата година.

В крайна сметка времето не е на страната на Киев

С идването на есента ще настъпи дъждовният сезон, който ще превърне неасфалтираните пътища в кал и ще направи по-нататъшния напредък труден, ако не и невъзможен. През пролетта, когато това ще приключи, ще започне цикълът на президентските избори в САЩ. Ако дотогава Украйна не успее да покаже значителни успехи на бойното поле, далеч не е сигурно, че подкрепата на САЩ и НАТО ще продължи да бъде на сегашното високо ниво.

Часовникът тиктака. За Киев. Междувременно Русия просто трябва да задържи територията, която незаконно е завзела. Бавният напредък, доколкото въобще го има, на украинската контраофанзива е отрезвяващо напомняне за това, че конфликтът в южната и източната част на страната може да се проточи. Кой печели от това?

(Пламен Йотински, БТА)

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Путин прекрати части от споразумения с “неприятелски “ страни

Путин прекрати части от споразумения с “неприятелски “ страни

08.08.2023 | 21:13

https://pik.bg/%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-news1188533.html

Отговори
0 4
656

656

08.08.2023 | 18:44

Дебилите натовски не разбраха ли че ако иска Русия ще завземе гейска европа, но не и трябват оядени мижитурки

Отговори
4 7
натовец

натовец

08.08.2023 | 20:43

Те като гледам май и Украйна не искат да завладеят защото втора година за едно село от 80 000 души се бият и немогат да превземат!

Отговори
4 4
Дезертьор

Дезертьор

08.08.2023 | 17:36

Ако Русия на беше"нахлула", от населението на ДНР и ЛНР, нарочено о т хунтата на зеленко за неукраинско, щеше да остане само един общ гроб... Не разбирам, на тези празна терктория ли им трябва или?!...

Отговори
5 15
натовец

натовец

08.08.2023 | 20:41

Празна е територията на русия от два континента на които хора живеят само в Москва и Санкт Петербург,но празната степ не им стига и стъпиха в Украйна защото комуниста още вярва,че ще завладее света с тъпата идея на другаря Маркс!

Отговори
12 3
Вие как си представяте

Вие как си представяте

08.08.2023 | 17:13

Окупирана Украйна от фалирала Русия. Партизанска война до пълно освобождение.

Отговори
13 5
Пръво, фторо и трето

Пръво, фторо и трето

08.08.2023 | 17:08

Русия е 5 пъти по-голяма. Русия не дава цивилни жертви. Само малко счупени стъкла. Няма взривени блокове, болници, училища, гари, ресторанти. Русия има много ракети, които все нещо улучват, номерът е да се прицелят в някой град. Затова Русия има предимство.

Отговори
6 5
Вие как си представяте

Вие как си представяте

08.08.2023 | 17:14

Ще ви фалират кочината както през 1989 г. Фалираха Ссср. Той беше още по голям.

Отговори
13 5
натовец

натовец

08.08.2023 | 20:38

пръво-фторо-трету русия щеше да е 5 пъти по-голяма ако войната се водеше в русия а там където се води сега Украйна е 5 пъти по-толяма. Русия дава именно цивилни жертви защото войнишкия състав загина и сега се бият запасняци. Натовците имаме повече ракети и те също все нещо улучват. Останалото ти го е казал човека,следва фалит като 89-та!

Отговори
15 3
Сергей

Сергей

08.08.2023 | 16:07

Русия ще победи

Отговори
12 20
Леле мале

Леле мале

08.08.2023 | 16:40

Олеле какво хубаво име Сергей? Българско ли е?

Отговори
11 8
Надяй съ чиииифутска гнас

Надяй съ чиииифутска гнас

08.08.2023 | 16:06

Ки падне га паднат на коча мудете

Отговори
8 20
Русия

Русия

08.08.2023 | 15:45

ке падне!!! Слава на смелия украински народ!!!

Отговори
37 20
Йога

Йога

08.08.2023 | 17:13

"Слава на смелия украински народ!!!" Почиващ смело на нашето Черноморие на НАШИ РАЗНОСКИ..........

Отговори
17 30

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?