49
Следвайте ни

BG студенти бягат от Острова към Нидерландия и Белгия

viber icon

Българските младежи, които искат да учат в чужбина, масово се пренасочват от Великобритания към Холандия и Белгия. Това са новите тенденции, огласени от фирмите, които съдействат за следване зад граница. 

"Ръстът на ранните заявки за следване в Нидерландия през следващата академична година е 56 % за област Пловдив", съобщиха от фирма „Интеграл“ - организатор на форума „Световно образование“. Специалностите в Нидерландия, към които нашите абитуриенти са се насочили догодина, са "Компютърни науки", "Бизнес и мениджмънт", "Гейм дизайн", "Анимация", "Психология". Дестинацията запълни нишата, която се отвори след Брекзит и отпадането на студентските заеми във Великобритания.

В листата на топ 3 най-търсени дестинации за висше образование в чужбина са Нидерландия на първо място, Германия на второ и Великобритания на трето място, като само 1/4 от кандидатите фиксират избора си върху една държава. Най-много ученици от Пловдивска област кандидатстват от Езикова гимназия Пловдив, Национална търговска гимназия, Езикова гимназия „Иван Вазов“, Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“.

Другата изгряваща дестинация за родните студенти е Белгия. Интересът към обучение в тази държава е близо пет пъти по-висок спрямо предходната година, макар и от ниска база. Белгия привлича интереса с достъпните си такси (962 евро за бакалавър и за повечето магистърски програми), възможността да се избира академичен или практически профил, както и предлаганите програми на английски език като "Медии и комуникации", "Компютърни науки", "Бизнес и Икономика", "Туризъм".  

След Брекзит се наблюдава и интересна тенденция на засилване на интереса към университетите в САЩ, съобщиха от „Интеграл“. Цената на следването там се изравни с тази в Обединеното кралство, а в някои случаи дори е по-ниска. В същото време качеството на висшето образование в САЩ продължава да държи максимално високо ниво.

Българите се интересуват дори от обучение в Харвард, за което може би има значение и актуалната обществена ситуация в страната, съобщи Николай Христанов, консултант за висше образование в „Интеграл“. В момента в Харвард учат 25 българи, сочи публичната справка на световноизвестния университет. „Първото, което казваме задължително на нашите клиенти с интерес към обучение в Харвард, е, че това е една много взискателна задача! Само за сведение - за 2021 г. там са кандидатствали над 50 000 души, а приетите са малко над 2000“, допълни Христанов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

25789

25789

08.10.2021 | 16:17

Умните и можещи деца не остават да учат в пропадналата ни държавица! Много мозъци изтекоха и ще изтичат навън. Тук ще останат посредствените и мързеливите.

Отговори
1 1
Биткойнър

Биткойнър

08.10.2021 | 15:05

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 1
Онгомбо

Онгомбо

08.10.2021 | 13:01

Където и да ми бягате ще ви докопам и на големия патладжан!

Отговори
0 1
До онгомбо

До онгомбо

08.10.2021 | 16:18

Май трябваше да е малко патладжанче? Явно ум нямаш, и топки също!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?