1553

Безсмъртни лица от древността оживяха в Истанбул СНИМКИ

Нова изложба съчетава колекция от монети, от ликийците, първите сечечи на монети, до ерата на Османската империя и ерата на Турската република, с гръцки и римски бюстове, заети от археологическите музеи в Истанбул и музея "Джанберк Ханъм".

TRT

По повод международния ден на музеите, 18 май, в Истанбул бе организирана уникална експозиция, комбинираща стари монети и древни скулптури в арт инсталация, която олицетворява хиляди години гръцка, римска и османска история.

Нихат Текдемир, уредникът на изложбата, озаглавена „Безсмъртни лица“ в музея Япъ Креди, казва, че тяхната колекция се основава на широк спектър от монети, от ликийските през античните гръцки и римски до предосмански и османски, както и монети от епохата на турската република.

TRT

Музеят Япъ Креди, е частна институция, създадена през 1992 г. Той си сътрудничи с Истанбулските археологически музеи и музея "Джанберк Ханъм" за експозицията „Безсмъртни лица“.

Идеята за изложбата се роди, защото музеят иска да отпразнува 30-годишнината си, обяснява Текдемир.

 

„В същото време 18 майTRT 2022 г. е Международен ден на музеите, организиран по целия свят от Международния съвет на музеите (ICOM) . Тази година темата е „Силата на музеите“, казва Текдемир пред TRT World . 

Изложбата се състои от четири основни раздела: „В първия раздел показваме примери за гръцко и римско изкуство в мрамор“, отбелязва Текдемир. „Във втория раздел се фокусираме върху владетелите; Нашият фокус тук са гръцките крале и римските императори, идобразени, било то върху монети или мраморни статуи.

TRT

„Третият раздел включва богове и богини, тоест безсмъртни. Тук можете да видите главата на Хермес, главата на Афродита и главата на Дионис.

 

Четвъртият раздел е посветен на герои и приказни същества. „Тук можете да видите гръцкия герой Херакъл, а също и Персей (убиец на чудовища), също така и Медуза, която превръща  мъжете, които се взират в очите й в камък.“

TRT

Мерве Ука от музея "Джанберк Ханъм" казва на TRT World , че музеят е допринесъл за изложбата „Безсмъртни лица“ с „бюста на владетеля на Пергамон и основател на династията Аталиди, Филетер, както и римска скулптура на главата на ритор (учител по реторика в древна Гърция и Рим), подобие на която може да се намери в музея Лувър“, казва тя.

Текдемир припомни, че музеят Япъ Креди се намира на главната улица Истиклял на площад Галатасарай в Истанбул и че е безплатен за посещение седем дни в седмицата. Експозицията „Безсмъртни лица“ ще може да се види до 27 ноември 2022 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?