Следвайте ни

Безплатно ваксинират за грип и пневмония пенсионери в Турция

COVID-19 в страната вече е под контрол, увери министърът на здравеопазването

viber icon

Здравният министър Фаретин Коджа заяви, че Турция е успяла да намали скоростта на разпространението през последната седмица, но предупреди обществеността да не намалява предпазните мерки срещу вируса, който продължава да отнема животи всеки ден. 

Докато Турция, както много други държави, преживя нов връх в първата вълна от случаи на коронавирус, министърът на здравеопазването Фахретин Коджа успокои обществеността, но настоя стриктно да продължава да се спазват правилата срещу вируса. Коджа каза на пресконференция, че националните мерки и редовните инспекции, за да се гарантира спазването на тези правила, са помогнали на Турция да контролира „скоростта на разпространението на огнището“ през последната седмица. Той обаче подчерта, че „това не трябва да ни води до прекратяване на бдителността“.

„Вече шест месеца се борим с пандемията на коронавируса. Очевидният спад в случаите по време на пълно спазване на правилата за съжаление не беше устойчив. Пренебрегването на болестта, неспазването на хигиенните правила, маските и социалното дистанциране през лятото ни доведе до нежелано увеличение на заболелите“, оплака се Коджа.

Той потвърди, че броят на пациентите и смъртните случаи отново е нараснал и това е така и по целия свят. Но той добави, че въпреки че в някои провинции се наблюдава повишение, други успяват да овладеят огнището, благодарение на строги мерки и „разумни граждани“.

След като постави под контрол скоростта на разпространение, Турция очаква броят на пациентите да намалее допълнително през следващите 10 дни, подчерта Коджа. 

Министърът отбеляза, че средното време за достигане до тези, които са били в контакт с положителен пациент, е намаляло до 13 часа. „Ще успеем, колкото по-рано изолираме контактите на положителни пациенти. Турция е сред най-добрите страни в света в проследяването на контакти “, каза министърът. В страната има 11 хиляди души екипи за проследяване на контакти, на заразените. 

В опит да спре непрекъснато нарастващите нива на инфекция, правителството въведе няколко успешни мерки, като носенето на маски и на открито е задължително вече във всички провинции и ограничение с 50 на сто на броя на пътниците в градския транспорт в големите градове и междуградските автобуси. 

Министерството на националното образование също отмени плановете си за пълно отваряне на училищата, като предпочете частично отваряне само с детски градини и първокласниците, които се връщат в класните стаи, докато останалите ще продължат образованието си онлайн.

В Турция се провеждат изпитания на коронавирусна ваксина от Китай, но турски учени също са в напреднал процес на разработване на своя собствена ваксина. Властите съобщиха, че ваксина, произведена в Турция, ще се предлага до следващата година.

Междувременно хората се стичат в клиники за ваксини срещу грип и пневмония, предоставяни безплатно за гражданите над 65 годишна възраст, както и за хронично болните. 

Доцент Афшин Емре Кайпмаз, член на Научния консултативен съвет по коронавируса към Министерството на здравеопазването, казва, че тези ваксини не биха осигурили защита срещу вида пневмония, който причинява COVID-19. В изказване пред медиите Кайпмаз каза, че хората са имали фалшивото убеждение, че тази ваксинация ще ги защити пряко от коронавирус, но той предупреди, че ваксината срещу пневмония може да предпази само от пневмония, причинена от съвсем различен микроорганизъм.

„Виждаме тълпи в кварталните клиники, хора, които се редят на опашки за ваксини, но тези ваксини са полезни само за болестите, за които са създадени специално“, каза той. Кайпмаз каза, че тези, които трябва да се инжектират с тези ваксини, са само хората от високорисковите групи, като отбеляза, че консултативният съвет подготвя насоки за тези случаи.

„Хората, които трябва да имат приоритет в тези ваксини, са хора с хронични заболявания като сърдечни и белодробни заболявания, хора, които са получили трансплантации и т.н.“, каза той.

По отношение на пневмонията, засягаща пациенти с COVID-19, Кайпмаз каза, че са наблюдавали спад в развитието на пневмония при пациентите, но това е така само за хора, които са започнали лечението рано. „Честотата на пневмония при пациенти с коронавирус е намаляла под 7%. Това е благодарение на ранната диагностика. Турция разполага с много добри ресурси за успешна ранна диагностика “, каза той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?