Следвайте ни

Без пощада! По 79 смъртни присъди за превратаджиите от 2016-а в Турция

viber icon

На заседание, проведено днес, турски съд произнесе присъди на няколко военни офицери и цивилни, които помогнаха за планирането и извършването на смъртоносния опит за преврат на 15 юли в Турция. Осъдените са служители и военни във военно-въздушната база в Анкара Акънджъ, която служи като щаб за неуспешния опит за преврат през 2016.

Съдът в Анкара обяви 79 утежнени доживотни присъди за бившия пилот подполковник Хасан Хюсню Баликси, който бомбардира турския парламент.

Междувременно бившият пилот на изтребител Мюслим Маджит, който уби 15 души близо до президентския комплекс по време на опита за преврат, получи 16 тежки доживотни присъди.

Маджит беше хвърлил две бомби MK-82 от своя самолет на кръстовище и паркинг в близост до президентския комплекс, като също рани и седем души.

Съдът също така осъди бившия лейтенант Мустафа Мете Кайгусуз, който изпрати инструкции за бомбардировките на самолетите F-16, отвлечени от пучистите по време на опита за преврат, на 79 тежки доживотни присъди.

Бившият командир на 10-та танкерна база Инджирлик, Бекир Ерджан Ван, който е осигурил гориво на пилотите, получи 79 тежки доживотни присъди.

Също така цивилните Кемал Батмаз, Хакан Чичек, Нуретин Оруч, Харун Бинис, които ръководили опита за преврат от база Акънджъ, получиха по 79 тежки доживотни присъди.

Според обвинението тези четирима членове на терористичната организация ФЕТО, известни още като "имами", както и избягалия Адил Оксюз, са действали в гражданското крило на терористичната група, като са се подготвяли за преврата след даването на старт на операцията от живеещия в Пенсилвания, САЩ, лидер ФЕТО Фетхулах Гюлен .

В Акънджъ, авиобаза северно от столицата Анкара, съзаклятниците създали команден център за координиране на атаките, включително бойните самолети, които атакуваха парламента и президентския комплекс. По-късно базата е преименувана.

Твърди се, че някои от най-висшепоставените заговорници са били в базата. Там е бил заложник и началникът на Генералния щаб генерал Хулуси Акар. Сега той е министър на отбраната.

ФЕТО и базираният в САЩ лидер Фетулах Гюлен организират опита за преврат от 15 юли 2016 г., при който 251 души са убити и близо 2200 ранени.

Турция обвинява ФЕТО, че стои зад дългогодишна кампания за преврат в държавата чрез проникване във всички турски институции, особено военните, полицията и съдебната власт.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?