46

Без милост! Беларус прати нобелов лауреат в затвора за 10 г.

Съд в Минск осъди днес на 10 години затвор активиста Алес Беляцки, един от лауреатите на Нобеловата награда за мир през 2022 г. и виден опозиционер в Беларус. Новината за присъдата съобщи неговата неправителствена организация "Вясна".

Беляцки и съмишлениците му предоставиха юридическа и финансова подкрепа на протестиращите по време на антиправителствените демонстрации през 2020 година. Сега видният опонент на президента Александър Лукашенко бе признат за виновен за финансиране на протестите и за избягване на данъчно облагане.

Самият Беляцки твърди, че делото срещу него е политически мотивирано. Според правозащитници в Беларус има около 1500 политически затворници. Много от тях бяха арестувани при репресиите срещу участниците в протестите през 2020 г., избухнали след като Лукашенко обяви, че е преизбран на поста. Западът и беларуската опозиция обаче казват, че изборите през тази година са били манипулирани.

Двама от сътрудниците на Беляцки - Валентин Стефанович и Владимир Лабкович, които бяха арестувани през юли 2021 г. и съдени заедно с него, бяха осъдени съответно на девет и седем години затвор. Четвъртият обвиняем, Дмитрий Соловиев, който беше съден задочно, след като избяга в Полша, получи присъда от осем години затвор. На всички тях бяха наложени глоби в размер на 185 000 беларуски рубли (69 000 евро).

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска, която избяга в чужбина, заяви, че днешните присъди са възмутителни. "Трябва да направим всичко възможно, за да се борим с тази срамна несправедливост и да ги освободим", каза тя в "Туитър".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?