3906

Без инциденти: Имащите право на глас в Турция, гласуват за български и европейски парламент

Хората с двойно гражданство, живеещи в Анкара, Истанбул,  Бурса, Одрин, Лозенград и Текирдаг, започнаха да гласуват за парламентарните избори в България в 07:00 часа тази сутрин.

АА

В Одрин лицата с право на глас се струпаха от ранни зори пред българското генерално консулство, 75. Основно училище Йъл и гимназия Кешан.

Преди гласуването служителите проверяваха документите за самоличност на гражданите.

Джеват Гюнеш, президент на Асоциацията за култура и солидарност на тракийските балкански турци, заяви пред Анадолската агенция (АА), че за изборите в 23 провинции на Турция са поставени 166 урни.

АА

Гюнеш пожела изборите да бъдат от полза за българските граждани и покани двойните граждани пред урните: „Нашите сънародници, живеещи в Турция, са много ценни избиратели. Те са наши роднини, приятели и близки хора. Ако нашите граждани искат да изразят техните проблеми и нужди, те трябва да отидат до урните и да упражнят вота си."

Айдън Чанай заяви, че са изпълнили своя дълг, като са гласували. Канай отбеляза, че е важно да се отиде до урните, за да се защитят правата всички българи.

АА

В Лозенград (Къркларели) гласуването продължава в урните, установени в Анадолската гимназия на Съюза на камарите и стоковите борси на Турция в града.

Председателят на Асоциацията за солидарност с имигрантите от балканските страни в Къркларели Ерол Атеш заяви в изявление пред журналисти, че лицата с двойно гражданство са пред урните за 6-и път за общите избори в България.

АА

Той заявяви, че гражданите отново са проявили интерес към изборите. Атеш пожела изборите да бъдат от полза за хората с българско гражданство, живеещи както в България, така и в Турция.

Атеш сподели, че българските избори са много важни: „Много е важно нашите сънародници да защитават по-добре социалните си права. Защото срещаме много проблеми. Изборите са от голямо значение за премахването на тези проблеми.“ допълни той.

В Текирдаг се гласува в 50. Средно училище Yıl. Председателят на Асоциацията на българските имигранти в Текирдаг Кемал Йозтюрк заяви, че гласуването е започнало интензивно от ранните зори и пожела изборите да преминат успешно. 

До момента няма информация за инциденти в изборния ден в Турция. 

Председателят на Асоциацията за култура и солидарност на балканските имигранти (BAL-GÖÇ) Емин Балкан, призова хората с право на глас в Турция да гласуват в знак на единство и солидарност за общите избори, които се провеждат днес.

АА

От организацията изрязоха със следното съобщение: "Българските граждани, навършили 18 години, имат право да гласуват на изборите за Народно събрание, които ще се проведат на 9 юни 2024 г.

До урните ще има служители, които ще ви помагат да попълвате формуляри, докато гласувате."

Балкан заяви пред Анадолската агенция (АА), че има много хора, които са граждани и на Турция, и на България и продължават живота си в Бурса. Той информира, че в Бурса живеят около 73 хиляди избиратели с потенциал да гласуват.

АА

От организацията опитват да бъдат до тях във всичките им проблеми.

Балкан уточни, че в България днес се проведат едновременно общи избори и избори за Европейски парламент (ЕП). 

"Ние помогнахме за отварянето на Избирателни урни в и около Бурса. Ние осигуряваме логистична подкрепа в процесите на гласуване, както в Турция, така и в някои райони в България.

За тези избори в Бурса са отворени 41 урни, включително българското консулство в града.

АА

Тъй като има ограничения за изборите за ЕП, те ще се извършват единствено в консулствата ни в 4 провинции на Турция.

Мнозинството от гласоподавателите в Турция имат постоянен адрес в Турция, според българските закони те няма да могат да гласуват на изборите за ЕП.

Много малък брой избиратели с постоянен адрес в България ще бъдат в Турция този ден. „Само имащите право могат да гласуват за изборите за ЕП в урните единствено в консулствата ни в Одрин, Истанбул, Бурса и посолството в Анкара“.

АА

Балкан призова хората да подкрепят гласуването за развитието на България и напредъка на нейната демокрация: „Трябва да продължим подкрепата си за българската политика. Вярваме, че това ще бъде от полза за нашите братя и сестри, които живеят в България и Турция." заключи той.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?