2374

Без илюзии от Франция: Украйна влиза в ЕС до 20 години

Кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС ще да бъде финализирана за „15 или 20 години”, заяви френският министър за Европа, отхвърляйки надеждите на украинския президент Владимир Зеленски за бързо приемане на страната му.

„Трябва да бъдем честни. Ако кажете, че Украйна ще се присъедини към ЕС след шест месеца, година или две, значи лъжете”, каза Клемент Бон, цитиран от БГНЕС.

„Вероятно ще е след 15 или 20 години, отнема дълго време”, поясни Бон.

„Не искам да предлагам на украинците никакви илюзии или лъжи”, подчерта той, като повтори предложението на президента Еманюел Макрон за създаване на „европейска политическа общност”, която би могла да помогне за по-бързото интегриране на Украйна.

Това предложение бе посрещнато студено от Зеленски, който в събота осъди „такива компромиси” и настоя за незабавно започване на процеса на преговори за членство в ЕС.

Но Бон подчерта, че предложението на Макрон не е „алтернатива на присъединяването към европейската политическа общност”.

Според плана на Макрон „Украйна ще може да се възползва от европейския бюджет за реконструкция и възраждане на своята страна, общество и икономика”.

Тази седмица и германският канцлер Олаф Шолц изказа подобна позиция.

„Няма преки пътища към ЕС”, заяви Шолц, като добави, че изключение за Украйна би било несправедливо спрямо страните от Западните Балкани, които също се стремят към членство - „Процесът на присъединяване не е въпрос на няколко месеца или години”.

Шолц също призова за други начини за подпомагане на украинците в краткосрочен план, като заяви, че приоритетът е „да се концентрираме върху бързата и прагматична подкрепа за Украйна”.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пък коментира, че датата на присъединяване на Украйна към Европейския съюз ще зависи от това колко бързо страната ще успее да се възстанови от войната и да осъществи необходимите реформи.

„Искам да подчертая, че много зависи от самата Украйна, от това как ще успее да се възстанови от тази война, което ще ѝ помогнем да направи, как ще се отърве от олигарсите, как ще проведе необходимите икономически реформи”, поясни Урсула фон дер Лайен.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Е да

Е да

23.05.2022 | 12:13

Ще влезе, малко ще е оръфана, но ще влезе.

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?