46

Без дом след земетресението: Приютяват в 206 хил. палатки оцелелите

Повече от 206 000 палатки са издигнати за хората в района на двете смъртоносни земетресения, разтърсили 10-те провинции на Турция.

Общият брой на персонала, работещ в региона, е 35 495, чуждестранните спасители са 9793 души.

Температурите са минусови през нощта

Тъй като температурите са минусови през нощта, подслонът и отоплението се превърнаха в сериозен проблем за оцелелите.

АА

Затова 206 357 палатки и повече от 2 милиона одеяла бяха изпратени до 10-те пострадали провинции от Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството (АФАД), Министерството на семейството и социалните услуги, Министерството на отбраната, Министерството на младежта и спорта, Червения полумесец на Турция и международни организации.

334 мобилни кухни

Общо 334 мобилни кухни, 86 кетъринг автомобила, 33 мобилни фурни и 252 сервизни автомобила също пристигнаха в районите където са концентрирани пострадалите от земетресението.

АА

Много доброволци от цялата страна работят в пострадалия от земетресението район.

Не можех просто да си седя вкъщи

Един от тях, инженерът Ясин Меркан, помага на пострадалите в Хатай, където са най-тежките разрушения след земетресенията.

„Не можех просто да си седя вкъщи след земетресението. Аз и моите четирима служители пристигнахме тук. Заболя ни кръстът, докато правим банички почти нон-стоп. Близо до нас има лазарет, бият ни инжекции, за да можем да се изправим, и продължаваме”, обясни Мерджан.

Бизнесмен от черноморската провинция Ризе изпрати 6 сглобяеми бунгала в региона три дни след смъртоносните земетресения.

Солидарност

Онур Йълдъз, който превози къщите до Антакия от името на бизнесмена, заяви: „Започнахме да ги подготвяме веднага след земетресението и ги предоставихме на третия ден на нуждаещите се. Ще докараме още. Можем да излекуваме тези рани само със солидарност.”

Университетът Бурдур Мехмет Акиф Ерсой осигурява три хранения дневно на 2500 души със своя екип от 20 души в района на бедствието от втория ден на земетресението.

Лектор, сега сервира супа

Един от тях е Билал Карасакал, лектор, който сега сервира супа в региона. „Това е моментът на единството. Това е всичко, което можем да направим за сега. Солидарността е много важна“, допълни той.

Настрадин Ходжа

Сержант Белкъш Шахинер играе с деца, за да ги мотивира, в палатковия град в Малатия. Театралният актьор Йомер Конакчъ се опитва да повиши настроението на децата в зоната на земетресението с костюма си на Настрадин Ходжа, като играе смешни пиеси.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?