Следвайте ни

Без да са чели Монтескьо, талибаните прилагат неговия принцип за политиката и климата

viber icon

Репортаж на американската информационна мрежа "CBS News" извежда на преден план промяната на климата в страната като една от основните причини за победата на талибаните в Афганистан. Без да са чели четвърта книга на трактата на великия френски конституционалист Шарл-Луи Монтескьо „За духа на законите“, ислямистите са се възползвали от измененията на местния климат, за да се намерят във вътрешната политика. Френският юрист детайлно обяснява, че това става чрез онези икономически сектори, които пряко зависят от климатичните условия. В конкретния случай става въпрос за селското стопанство.

Според Световната банка аграрният сектор в азиатската страна дава между 20 и 40% от БВП.  През последните три десетилетия селските райони на Афганистан са засегнати едновременно от наводнения и суши, които унищожават културите. Това създава условия на глад сред широки слоеве от населението, в случай че правителството не се намеси и не възмезди фермерите.

Според авторите на изследването властта не е била достатъчно ефективна при покриването на загубите на селскостопанските работници. Нещо повече, фермерите са били принудени да вземат банкови заеми, за да продължат да засяват рентабилни култури и да отглеждат доходоносни видове добитък. Затънали във финансови задължения се появяват посредници, свързани с талибаните. Те се ангажирали да изплатят дълговете на селскостопанските работници срещу гарантиране на лоялност към ислямистката „банка“. Според специално направени изследвания ислямските радикали са се ангажирали да изплащат по 5-10 долара на ден повече, от колкото могат фермерите да печелят от селскостопанска дейност. На практика се получава едно икономическо състезание между талибаните и държавата, което завършва в полза на радикалите.  

В планинския север на Афганистан през лятото снегът и ледниците вече се топят чувствително по-бързо и по-рано от всякога. Това предизвиква огромни наводнения, в които се заливат нивите, но също така извеждат извън строя изградените с много труд напоителни системи. Веднага след това пък настъпва сезонът на сушата, която е не по-малко опасен за производството. Паралелно с това през наблюдавания период валежите в някои райони на запад и юг са се увеличили с 10-25%. Оказва се, че този нов климатичен режим, а именно редуване на опустошителни наводнения и засушавания не е бил взет на сериозно от правителството на Ислямска република Афганистан. Според анализа тази ситуация на постоянен огромен риск, предизвикан от климата се е отнасяла за около една трета от населението на страната. Кулминация на климатичния колапс е била историческата суша през 2018 г., когато в страната са загинали хиляди граждани.

Чрез този подход талибаните не само са си гарантирали лоялност от милиони афганистанци, но също така са попълвали и своите редици от тях. Едновременно с това, тези които са искали да продължат своята селскостопанска дейност, но вече са се възползвали от заема, са били облагани с постоянен данък от тяхната нова „ислямистка банка“.

Като основен обект на изследването не влиза отглеждането и търговията с опиумен мак. Тя е от изключителния монопол на талибаните, който е един от основните секторни приходи на радикалното движение. Ако приходите за миналата година от наркотици се оценяват на 450 млн. долара, то през тези 30 години анализатори считат, че ислямистите са спечелили милиарди долари.

Подобен тип емпирична информация само доказва тезата, че радикалните ислямски движения като Мюсюлмански братя, Хамас, Хизбула и ИДИЛ достигат до онези слоеве на населението, за които икономически държавата не е в състояние да се погрижи. Всяко едно от тях изгражда икономическа пирамида, в чиято основа са включвани все повече разорени или нуждаещи се хора.   

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Тони 2

Тони 2

25.08.2021 | 22:04

Замяната на сортовата структура в рамките на ssp.turcicum, като бледовиолетово цъфтящ хибрид, между сортовете еквивалентни на Пловдивски 360 и Садово 1235; със сорт с насока за масло от семената, като фураж за животни (червено-виолетови венчелистчета); също изисква повишена норма на торене с фосфорен тор. Посочените фосфорни суровини могат да се добиват и от изкопаеми източници, като така се избягват капиталовложенията в металургични мощности, а основното изискване при втория вариант е много добро сепариране на цинковите от оловните прахове (велц), защото олово и сярна киселина не се погаждат и не са препоръчителни, като физикохимичен процес (загубва се масата във валентния слой на кадмиевия кек, което силно повишава нуждата от плътност на тока в електролизните вани).

Отговори
0 0
Тони

Тони

25.08.2021 | 21:24

Нуждата от засушаване през фенофазата показана на снимката, е продиктувана от правилото, че така, процентът азотни съединения в млечния сок се увеличава, и е основно изискване за рентабилност. Пораженията от мана по листата от опиев мак, посочват висока норма на торене с амониева селитра (азотен тор). Изтъкваните наводнения през м.май, едновременно отмиват хранителните соли от азотния тор и намаляват процентът активно вещество, което се синтезира от азотните съединения в стените на сферичните кутийки. Освен това, от четирите алкалоида, за фармацевтични цели, вече се ползва само един, като останалите лекарствени средства са изцяло синтетични (не са растителен дериват). Така климатичните промени в конкретната държава ще доведат до промяна структурата на аграрния сектор и замяната на маковите полета с пшенични такива, но това ще породи нужда от фосфорен тор, каквато готовност за производство в Афганистан не съществува. Смесването на фосфат-съдържащи апатити със слаба сярна киселина, обикновено се извършва в металургични комбинати (прахове от велц пещи), които производства изискват специфична характеристика на доставяният електрически ток (азиатски газов поток ?).

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?