2374

Без България: Осем държави призоваха Meta за борба срещу пропагандата и дезинформацията

Украйна и седем други държави от Централна и Източна Европа призоваха водещите технологични компании да предприемат действия за борба с дезинформацията, която се разпространявана от враждебни сили в техните социални мрежи, съобщи “Ройтерс“, цитирана от БТА.

Писмото, в което няма българско участие, е подписано от министър-председателите на Украйна, Молдова, Полша, Чехия, Словакия, Естония, Латвия и Литва. Документът бе разпространен от кабинета на чешкия премиер Петър Фиала.

Държавите споменават Мета, притежаваща Фейсбук, която е призована да предприеме конкретни стъпки. Едно от предложенията е да не се приемат плащания от санкционирани лица. Друго е компанията да промени своите алгоритми с цел да насърчава точността вместо ангажираността на потребителите си.

"Чуждестранна манипулация на информация и намеса, включително дезинформация, се използват, за да се дестабилизират нашите страни, да се отслабят нашите демокрации, да се провали приемането на Молдова и Украйна в ЕС и да се отслаби нашата подкрепа за Украйна в условията на руската война на агресия", се казва в писмото.

"Големите технологични компании трябва да бъдат бдителни и да се противопоставят на това да бъдат използвани като средство за постигане на такива цели. Те трябва да предприемат стъпки, за да гарантират, че платформите им не се използват за разпространение на пропаганда или дезинформация, която насърчава войната, оправдава военните престъпления, престъпленията срещу човечеството или други форми на насилие", се казва в документа.

 
"Мета" още не е коментирала писмото, след като то беше разпространено. Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия (CCIA) също не е направила още коментар.

В писмото се казва, че проектите за алгоритми трябва да бъдат по-прозрачни, а обществеността трябва да знае за политиките на платформите и тяхното прилагане. Осемте държави призовават социалните платформи да осигурят достатъчно персонал и финансиране, за да модерират своето съдържание. Това е нужно за справяне с нарастващата заплаха от все по-големи фалшификации и дезинформация, генерирана от изкуствен интелект.

"Това е призив за действие, защото чуждестранната манипулация на информация и намеса, включително кампаниите на дезинформация, са заплаха за демокрацията, стабилността и националната сигурност", се казва в писмото.

"Големите технологични компании имат силата да бъдат жизненоважни съюзници в общите ни усилия, за да се справим с враждебните информационни атаки срещу демокрациите и основания на правила международен ред", призовават осемте държави.

Различни изследвания показват, че Фейсбук е най-влиятелната социална платформа в България, като генерира над 50% от трафика на български език в социалните мрежи. В същото време анализаторите са единодушни, че през Фейсбук се разпространява основно руската дезинформация в страната. В началото на тази година Мета прекрати договора на модератора на български език след нарастващо недоволство от бездействието срещу руската пропаганда и заглушаване на критиците на режима на Путин.

Въпреки това Мета все още не дава признаци, че е готова да промени алгоритмите, за да намали видимостта на профили, които разпространяват дезинформация и руска пропаганда.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
ХАШОГИ ГО НАРЕЗАХА И СТОПИХА В КИСЕЛИНА

ХАШОГИ ГО НАРЕЗАХА И СТОПИХА В КИСЕЛИНА

30.03.2023 | 10:21

ПО CNN НЕ У МЕТА :) ОФИЦИАЛНИТЕ МММ МОШЕННИЦИ!

Отговори
0 2
МУТРИ ВЪН!!! Помните ли попарените надежди на хората?

МУТРИ ВЪН!!! Помните ли попарените надежди на хората?

30.03.2023 | 08:13

Рундя ли да се бори с дезинформацията??

Отговори
3 0
Нима очаквате НОВИЯТ КОЙ да го направи?

Нима очаквате НОВИЯТ КОЙ да го направи?

30.03.2023 | 07:34

Журналист: Не може пресаташета на Радев да звънят в редакциите Кореспондентът на Нова телевизия в Брюксел Антоанета Николова видя несъответствие в думите и действията на президента Румен Радев в Брюксел, който пред журналисти се провитопостави на изпращането на оръжия за Украйна от страна на България, но в зала подкрепи общите действия на ЕС. Веднага след репортажа обаче от прессекретариата на ”Дондуков 2” вдигат телефона в редакцията на медията и се оплакват, че репортажа е манипулативен. "Не съм казала нещо невярно и грешно. Кореспондентите в Брюксел са свикнали да работят с документи и каквото и да се каже от лидерите, винаги се проверяват документите. Меко казано учудващо е какво точно имаше да оспорва пресслужбата на президента, при положение че просто видях известни противоречия в изказванията на президента и това, което е подписал. Нарече хората, които искат да участващ с помощ спрямо Украйна военнолюбци. Този документ беше одобрен за половин-един час. Това е документ, който приветства решението на МНС да арестува Путин, България го подкрепи. Не виждам какво не харесаха", заяви в предаването "Честно казано с Люба Кулезич" Антоанета Николова. Тя бе категорична - по време на заседанието не е имало възражения от страна на Румен Радев. "Президентът вдигна ръката си и гласува. Той не може да мине без изричното му съгласие. Ако някой не е дори присъствено на масата, един документ не може да бъде приет. Да се хванеш за запетайката и да отричаш всичко е несериозно. Представителят на тази институция посочва, че това е рамка и не ни обвързва. По такава рамка имахме възможност за дерогация на руския петрол, получаваме одобрение, за да получим пари", допълни тя. Николова е категорична - недопустимо е подобно поведение от страна на пресаташе. Журналистката недоумява защо "Дондуков 2" е отказало право на отговор, предложено официално от медията. “Работата на едно пресаташе е да си пази началника, разбирам. Но не виждам къде е работата им да вдигат телефони на началниците на журналист и да откаже право на отговор и пояснение", обясни Николова.

Отговори
4 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?