4020

Бернар Арно прал пари в тандем с руски колега-милиардер?

Парижката прокуратура е започнала предварително разследване срещу президента на групата компании LVMH Бернар Арно и руския бизнесмен Николай Саркисов, съобщиха редица медии. 

Френският вестник Le Monde съобщи, че през декември 2022 г. Дирекцията за разузнаване и борба с тайните финансови схеми (Tracfin) е изпратила бележка до прокуратурата в Лион. Документът, който журналистите на изданието успяха да прегледат, изброява транзакции, „вероятно характеризиращи се като деяния за пране на пари“.

Със случая се е заела Централната служба за борба с тежките финансови престъпления. Разследването засяга закупуването на над дузина луксозни имоти в швейцарския ски курорт Куршевел през 2018 г. и след това тяхната препродажба. Според разследващите Саркисов и Арно са участвали в сделките. 

Според източник на Le Monde бизнесмените са създали цяла мрежа от юридически лица, за да скрият произхода на парите.

В същото време друг събеседник на вестника, близък до Арно, уверява, че сделката е извършена в пълно съответствие с френските закони.

Руският милиардер, натрупал богатството си чрез застрахователната си компания RESO-Garantia, е известен във Франция с подписването на договор за 3 милиона евро с Никола Саркози през 2019 г. В резултат на това Националната финансова прокуратура на Франция започна разследване срещу бившия президент на републиката и го обвини в „търговия с влияние“ - лобиране за интересите на RESO-Garantia.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дам си купува въженцето

Дам си купува въженцето

30.09.2023 | 22:36

Поредният полезен иди oт!

Отговори
2 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата