Бернар Арно изпревари за ден Безос като най-богат човек в света

Бернар Арно, председател и главен изпълнителен директор на гиганта за луксозни стоки LVMH /Moët Hennessy Louis Vuitton/, за кратко задмина Джеф Безос /Amazon/ като най-богатия човек в света, контролирайки 187,5 млрд. долара.

Това се случи миналия понеделник. Във вторник обаче Безос отново се върна на върха с нетна стойност на бизнеса от 188,2 милиарда долара. Илон Мъск, главен изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla, е на трето място с 152,5 милиарда долара. Това, че Арно се изкачи на върха  върха за един ден, се случи благодарение  на скока на цените на акциите на LVMH. Акциите на LVMH са спечелили 25% тази година в сравнение с 0,4% спад за онлайн търговеца Amazon и 14% спад за Tesla. През януари LVMH завърши придобиването на американския търговец на луксозни стоки Tiffany & Co.

Всички водещи индекси, следящи световните фондовите пазари, се повишиха рязко в началото на изминалата седмица. Ръстът на Уолстрийт бе подкрепен най-вече от представянето на технологичните компании и тези от развлекателния сектор. В Европа германският бенчмарк DAX успя да запише нов исторически рекорд, като се повиши с над 15 500 пункта. Тук основна заслуга бе на компаниите от имотният бранш.

Нов германски гигант на имотния пазар  

Двата гиганта - Vonovia SE и Deutsche Wohnen, обявиха сливане на стойност 18 млрд евро. При сделката Vonovia SE се съгласява да придобие своя съперник Deutsche Wohnen, създавайки институция, която ще притежава над 500 000 имота в Германия, Швеция и Австрия. Имотите са оценени на над 90 млрд. евро. Според условията на сделката Vonovia предлага 53,03 евро за всяка акция на Deutsche Wohnen.

Новината дойде само няколко дни, след като хиляди хора демонстрираха в Берлин в знак на протест срещу високите наемни цени. Акциите на Deutsche Wohnen изригнаха със седмичен ръст от 15,80%, докато тези на Vonovia SE се обезцениха с 1%. След бурното начало на седмицата позитивният импулс на инвеститорите  се позагуби и пазарите преминаха макар и минимално на червена територия .

Тестови круизи тръгват с доброволци на борда 

Печеливши акции в САЩ бяха тези на обвързаните с икономическото възстановяване компании. Royal Caribbean прибавиха с 12%, след като операторът получи одобрение за тестови круизи с пътници доброволци. Carnival Corp. също напредна с 9%.Сред големите печеливши са Gap, Carnival, Boeng и United Airlines. Акциите на Norwegian Cruise Line поскъпнаха с 11,5%, след като компанията обяви за плановете си да възобнови криузните плавания в САЩ през това лято.

Акциите на Ford са на зелено с повече от 19%, след като автомобилният производител заяви, че увеличава инвестициите си в електрически превозни средства с 30 млрд. долара до 2025-а .За година ръстът вече е над 155%. На фона на възобновяването на спекулативната търговия мемеакциите, отново записаха огромни  ръстове. Книжата „любимци“ на ритейла от форума Reddit, GameStop поскъпнаха с 49%, докато AMC Entertainment отбелязаха повишение от 111%.

Златото с рекорд от началото на 2021 г. 

Златните фючърси се повишиха до най-високото си ниво от януари насам, като цените на благородния метал в сряда  преминаха  нивото от 1900 долара за тройунция. Благородният метал поскъпва с над 7% този месец. Златото се повиши главно заради по-слабия долар и продължаващите инфлационни опасения. Турбуленцията в криптоактивите също осигури известна подкрепа на благородният метал.

Петролът  приключи с минимално повишение, след като цената на фючърсите бе подкрепена от позитивните икономически данни от САЩ /понижението на безработица до 406 000, което е най-ниското ниво от началото на пандемията/. Влияние оказаха и опасенията, че Иран и САЩ няма да постигнат съгласие по ядреното споразумение и иранският петрол отново ще остане извън пазарите. Brent в последният работен ден нарасна до 69.10 долара за барел, докато WTI стигна до 66.50 долара за барел.

BG автомобилна компания търси партньори на борсата

През настоящата седмица на БФБ София се очаква  с голям интерес старта на търговията на дяловете  на производителя на спортни състезателни автомобили и електромобили СИН КАРС Индъстри. Дружеството ще се търгува  на сегмента "Пазар за растеж на МСП (BEAM)" на Българската фондова борса. Това е втората компания от иновативен сектор, която придоби публичен статут на новия пазар BEAM. СИН КАРС Индъстри ще предложи до 2 млн. акции с номинал 1 лв. всяка, като предлагането ще се проведе на 1 юни 2021 г.  “СИН КАРС ИНДЪСТРИ" АД е създадена през 2018 г. като продължител на част от дейността на “СИН КАРС” - бизнес с 10-годишен опит в разработването и производството на спортни състезателни автомобили, които участват в световния шампионат GT4. Cъздaтeл нa "Cин Kapc Индъcтpи" e бившият aвтoмoбилeн cъcтeзaтeл Poceн Дacкaлoв. Извънбopcoвo компанията вече е привлякла пъpвия cи нoв aкциoнep - coфтyepнaтa кoмпaния "Bи-Kи-Eй-Coлюшънc", кoятo пpидoби 500 000 aкции oт aвтoмoбилния пpoизвoдитeл.

Ивайло Андонов

Директор ИЦ Пловдив в инвестиционна компания . Авторът притежава над 20-годишен опит в сферата на инвестициите и капиталовите пазари .

*Материалът е с информационен характер и  не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа .

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

01.06.2021 | 01:44

Не мога да си обясня,защо почти всички милиардери имат урунгелски глави и физиономии.

Отговори
1 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?