Берлускони отряза крал заради парти с Путин

Италианският премиер Силвио Берлускони отмени вчерашната си среща с йорданския крал Абдула в Рим заради частно парти, организирано от руския му колега Владимир Путин.

От кабинета на Берлускони лаконично съобщиха, че Абдула и Берлускони са разговаряли по телефона, обсъдили са теми, свързани с Близкия изток, и са решили да се срещнат на друга дата, която да бъде възможно най-скоро.

Вестниците в страната обаче побързаха да дадат своята версия за това. В сряда вечерта италианският премиер трябвало да присъства на частно парти в чест на руския си колега Владимир Путин в имение на брега на езерото Валдай, южно от Санкт Петербург.

Партито ще бъде по повод на рождения ден на Путин, който мина преди две седмици. Тогава Путин навърши 57 години. Руският премиер използва повода, за да разговаря с Берлускони за няколко енергийни проекта за доставка на руски газ за Европа. Северен поток трябва да доставя газ от Русия за Германия под Балтийско море. За да бъде реализиран, той се нуждае от подкрепата на страните от региона на Балтийско море, през чиито териториални води ще премине газопроводът. Южен поток пък ще доставя руски газ за Южна Европа през няколко балкански страни, сред които и България. Берлускони обсъди този проект и с българския си колега Бойко Борисов по време на визитата си в София миналата седмица.

Гост на Путин беше и бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който сега е председател на акционерното дружество, което ще осъществи проекта Северен поток.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?