Следвайте ни

"Белла чао" кънти от джамиите в Измир като протест срещу Ердоган ВИДЕО

viber icon

Придобилата нова световна популярност покрай пандемията от коронавирус италианска антифашистка песен „Белла, чао“ огласи и турския град Измир. Източникът на шлагера обаче беше повече от необичаен – минаретата на някои от местните джамии, съобщава „Бианет“. Медията обаче не уточнява дали и ходжите са припявали на партизанското парче от времето на италианската съпротива.

Местните религиозни власти първоначално въобще отричаха това да се е случвало, а по-късно (заради десетките видеа в социалните мрежи с необичайното изпълнение) обявиха, че разследват диверсия. „Според нашия първоначален анализ, неизвестни лица са саботирали централизираната ни система за призив към молитва“, обявиха от ведомството.

Това не е просто шега с по-религиозните жители на града, а очевидно политическа акция. „Белла, чао“ е още от времената на Втората световна война, но придоби особена актуалност в южната ни съседка през последните години – по времето, в което режимът на Реджеп Ердоган се бетонира във властта.

Изключително популярната фолк рок група „Груп Йорум“ преведе текста на турски и песента започна да се чува на митинги на опозицията. Музикантите поддържат и каузата на кюрдите за самостоятелна държава, което се оказа достатъчен повод да станат обект на преследване от властите и да им се забрани концертната дейност.

В знак на протест творците обявиха гладна стачка, като двама от тях – певицата Хелин Бьолек и басистът Ибрахим Йорум, починаха.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?