71

Белият дом поиска Киев да разследва екзекуция на руски военнопленници

Белият дом заяви, че трябва да има последствия за всякакви военни престъпления. Киев е обещал да разследва видеозапис, който изглежда показва, че украинските сили екзекутират руски войник. 

"Мисля, че е много важно украинците да водят тази война в съответствие с правилата и законите на войната", заяви ръководителят на кабинета на Белия дом Рон Клайн пред CNN.

"Те ни увериха, че проучват това и че ще наложат дисциплина, военната си дисциплина, ако е необходимо, на всеки, който е отговорен", каза той.

В сряда се появи видео, което показва как сили на юг от Буча екзекутират  един руски войник, а други трима руски войници лежат мъртви до него. Палачът може да е бил част от група доброволци от Грузия, според The ​​New York Times.

Припомняме, че командирът на украинския „Грузински легион“, воюващ на страната на режима в Киев, Мамука Мамулашвили, категорично заяви, че отрядът му не възнамерява да взема в плен руски войници.

Според Женевските конвенции е престъпление да се екзекутира военнопленник.

Пред CNN обаче Клайн заяви,  че ако се докаже убийството на руски военни в Украйна, не трябва да се смесва с "огромните зверства, които сме виждали да извършват руснаците в тази война", включително очевидното изтезание и убийство на потенциално стотици цивилни в Буча, северно от Киев , и бомбардировката на родилен дом в Мариупол.

Но случилото се не трябва да отмества фокуса от зверствата, които виждаме да извършват руснаците", каза Клайн.

Припомняме, че Русия отхвърля като фалшиви новини твърденията за убити от руски военни цивилни в Буча. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Коментар

Коментар

13.04.2022 | 12:13

Какво очаквате от доброволци чужденци? Има ги и от двете страни. За Русия се бият чеченци, щяха да идват доброволци от Хамас, наемниците от Вагнер. Всички тези са най-мръсната пасмина. И в редовната армия контрактниците са по-жестоки от наборниците. Правила ли? Хайде де!

Отговори
8 3
"Войната е неприятно нещо"

"Войната е неприятно нещо"

13.04.2022 | 11:46

Тръгнали да убиват, изнасилват, мародерстват...и...били убити. Случва се. "Войната е неприятно нещо". ГОЦЭ

Отговори
5 9

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?