4020

Белият дом е в шок от Тръмп: Коментарите му за Русия и НАТО са "ужасяващи и необмислени"

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви снощи, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска" и че подобно поведение е "престъпно", предаде Асошиейтед прес.

Тръмп обяви това на предизборна среща в Конуей, в американския щат Южна Каролина. Той е един от двамата останали претенденти за президентската номинация на Републиканската партия за изборите тази година. Срещу него е единствено бившата постоянна представителка на САЩ при ООН Ники Хейли.

Впоследствие Ройтерс съобщи реакцията на Белия дом, според който подобни думи са "ужасяващи и необмислени".

"Президент на голяма страна се изправи и ме попита: "Добре, сър, ако ние не платим (повече пари за отбрана - бел. ред.) и Русия ни нападне, вие ще ни защитите ли?" Аз му отговорих: "Няма да платите? Вие престъпник ли сте? Не само няма да ви защитя, но и бих насърчил Русия в този случай да направи каквото си поиска", каза Тръмп пред евентуалните си избиратели.

Белият дом отхвърли тези коментари. "Да насърчаваш инвазии на територията на нашите най-близки съюзници от страна на пагубни режими е ужасяващо и необмислено - това застрашава националната сигурност на САЩ, световната стабилност и вътрешната ни икономика", заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс относно думите на бившия президент. 

Републиканецът, който се надява на завръщане в Белия дом, приветства провала на законодателството, насочено срещу мигрантската криза на границата между САЩ и Мексико, и същевременно се закани, че ако бъде преизбран, ще проведе мащабна "операция по депортиране" още в първия ден от мандата си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Най-вълнуващия картофен чипс

Най-вълнуващия картофен чипс

13.02.2024 | 14:44

"Да насърчаваш инвазии на територията на нашите най-близки "съюзници" (които всъщност искат да те експлоатират) от страна на пагубни режими е ужасяващо и необмислено - това застрашава националната сигурност на САЩ, световната стабилност и вътрешната ни икономика", всяка една думичка от това изаявление на този говорител на белия дом е една просташка фалшива новина.

Отговори
0 0
ПЕ ДЕРАС ЛОБИСТ

ПЕ ДЕРАС ЛОБИСТ

11.02.2024 | 17:09

РЕКЛАМИРА ГИ, ТА ДА ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО!

Отговори
0 4
60 МИЛИОНА КОЛХОЗНИ С ВИНЕ

60 МИЛИОНА КОЛХОЗНИ С ВИНЕ

11.02.2024 | 17:09

КОЙ ГИ БРЪСНЕ ЗА СЛИВА?! ШИПТАРИТЕ СИ ХВЪРЛЯТ СО ПОЛИТЕ ВЪРХУ ТИЯ СКОТОВЕ, КАТО СЕ ИЗСЕКНАТ БЕ! :) САМО БЪЛГАРСКИТЕ ГОВ НОЯДИ ОЩЕ ИМ ОБЛИЗВАТ ЛАЙ НАТА ОТ ГЪ ЗЪ! :)

Отговори
0 3

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?