2374

Белград: Прищина реши едностранно да подпали бурето с барут в Западните Балкани

Директорът на сръбската Служба за Косово и Метохия Петър Петкович заяви, че нощта в северната част на Косово е била спокойна, но в атмосфера на напрежение, съобщи РТС, цитирана от Dir.bg.

Прищина искаше да провокира конфликти, да се справи със сръбския народ, който само защитава правото си на оцеляване, каза Петкович. Той казва, че сърбите искат мир и стабилност, но че са "уморени да търпят терора на Албин Курти".

Петър Петкович казва, че [косовският премиер] Албин Курти едностранно е решил да подпали бурето с барут в северната част на Косово и Метохия и в целите Западни Балкани.

Той посочва, че Прищина е докарала стотици бронирани машини и въоръжени членове на ROSU в базата Белведере, която е точно до северно Косово.

"Целта беше да нахлуем в северната част на Косово и Метохия", каза Петкович и допълни, че в Белград се опитват по всякакъв начин да запазят мира и стабилността, защото това е единственият начин да се върви напред, да се създадат работни места, да се увеличат заплатите и пенсиите.

"Ако президентът Вучич е произнесъл думата мир повече от 50 пъти, как може неговото обръщение или моето или на който и да е от нас от Белград да се тълкува като провокация", попита Петкович.

"През последните 24 часа почти преобърнахме небето и земята, за да достигнем до всички, които могат да окажат натиск, за да запазим мира и стабилността", каза Петкович.

Той посочи, че тази работа е дала плодове, защото САЩ са оказали натиск върху Курти, но също така, че следващият период трябва да се използва за постигане на компромисно решение в Брюксел. "Искахме това преди месец, винаги настояваме за диалог", каза Петкович.

Той обаче добави, че дори след полунощ Прищина, след като отложи за месец плановете си за регистрационните табели на колите и сръбските документи, продължава да издава документи за влизане и излизане.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Петрович удобно премълчава!

Петрович удобно премълчава!

01.08.2022 | 13:53

Всички МПС-та с КОСОВСКА регистрационна табела ОТДАВНА са задължени да имат сръбска в Сърбия! А сега, когато Косоварите, въвеждат РЕЦИПРОЧНО тази мярка (с години ЗАКЪСНЕНИЕ), сърбетата надават ВОЙ ДО НЕБЕСАТА! Е ЗАЩО ТАКА БЕ, ТАРИКАТИ??? ЗАЩО?

Отговори
6 2
Хаххах

Хаххах

01.08.2022 | 13:39

Лъжливи сърби - вие сте тези с постянниъе провокации и в Босна и в Косово и се оправдавате със САЩ,както и вашите нацистки братя Руснаците

Отговори
7 3
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

01.08.2022 | 13:41

КОЛЕГА така Е

Отговори
6 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?