Белград ликува

Първото официално посещение на президента на Русия Дмитрий Медведев в Сърбия, определено и от двете страни като историческо, очаквано попадна в центъра на медийното внимание. В Белград Медведев беше посрещнат с аплодисменти и скандирания: "Русия! Русия!". Визитата има и символично значение, тъй като съвпадна с 65-годишнината от деня, в който съветските и югославските сили освобождават сръбската столица през 1944 г.

Президентът на Русия беше първият от световните лидери, удостоен с честта да изнесе реч пред сръбския парламент. Посещението на руския държавен глава, който доведе със себе си делегация от над 100 души, продължи само 11 часа, но резултатите от него са повече от впечатляващи. Бяха подписани редица споразумения, най-важните от които в газовата сфера, както и договаряне на заем за Сърбия в размер на 1 млрд. долара.

Газовата сфера

По време на визитата на руския президент беше подписано споразумение между Газпром и държавното предприятие Сърбиягаз за създаване на съвместно предприятие за реализацията на проектите по Южен поток и подземно газохранилище Банатски двор с вместимост 450 милиона кубически метра газ. И в двата случая руският дял в смесените предприятия ще е 51%. Според сръбските медии Борис Тадич е успял да се споразумее с Медведев и за доставки на газ при по-изгоден режим за стратегически важните предприятия в Сърбия. Именно това е причината директорът на Газпром Алексей Милер да остане в Белград, за да изготви с Душан Баятович, директор на Сърбиягаз, списък с предприятията със стратегическо значение и да договори преференциалните цени за доставките на газ за предстоящата зима.

Заем от милиард долара

Двамата президенти договориха и креди от 1 млрд. долара, който Русия ще отпусне на Сърбия. Заемът е по-изгоден от предлагания от Международния валутен фонд, заявил Медведев. Макар че на съвместната пресконференция двамата държавни ръководители на разкриха подробности по тази тема, запознати твърдят, че 200 млн. от нещо ще бъдат използвани, за да се запълнят липсите в бюджета, а останалите за реализацията на енергийните проекти и за изграждането на железопътни линии.

Косово

Двете страни повториха известната си позиция относно Косово. Медведев посочи, че Русия е готова и в бъдеще да оказва на Сърбия всякаква помощ в защитата на националните й интереси и териториалната й  цялост и че косовският прецедент е недопустим. Тадич благодари на Медведев за силната подкрепа на Русия в борбата за предотвратяване на международното признаване на независимостта на Косово.

Ние чакаме решението Международният съд и тогава ще бъдем готови да говорим с представителите на албанците в Косово и Метохия са постигане на компромис и намиране на трайно решение:но Сърбия няма да приеме независимостта на Косово при никакви обстоятелства, заяви Тадич.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?