3906

Белгия зарадва Зеленски: Украйна ще получи 1,7 млрд. евро от лихвите на замразените руски фондове

 
Белгийското законодателство позволява подобна процедура

 

Украйна ще получи 1,7 млрд. евро (1,8 млрд. долара) от данъци върху лихвите, генерирани от руски фондове, замразени след нахлуването на Москва, заяви министър-председателят на Белгия Александър Де Кроо, цитиран от АФП.

Парите ще бъдат предоставени на Киев през 2024 година, заяви Александър Де Кроо на пресконференция в Брюксел, проведена съвместно с украинския президент Володимир Зеленски.

Според правителствен служител Белгия вече е отпуснала 600 млн. евро, които ще отидат за Украйна през тази година на същото основание.

"Данъците върху лихвите от тези активи трябва да отидат на 100% в полза на украинския народ", каза Де Кроо. Решението на Г-7 да замрази руските активи веднага след като Кремъл нахлу през февруари 2022 г., доведе до блокирането на около 300 млрд. долара в участващите страни.

Лъвският пай се държи в Европа - голяма част от него в Белгия, където се намира Euroclear, компанията, която обработва международни трансакции с ценни книжа.

Де Кроо заяви, че са замразени "стотици милиарди" евро в руски активи, които генерират "милиарди" под формата на лихви.

Въпреки че Украйна призова всички руски пари да отидат за следвоенно възстановяване, страните от Г-7 отхвърлят директната конфискация като изпълнена с правни проблеми и нарушение на световните норми.

Но парите, набрани чрез лихви - по лихвените проценти на Европейската централна банка - са честна игра, твърдят те.

Де Кроо заяви, че белгийското законодателство позволява подобна процедура, и предположи, че други страни от ЕС биха могли да последват примера.

Зеленски беше в Белгия, за да участва в срещата на министрите на отбраната на НАТО.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Тая лека жена

Тая лека жена

11.10.2023 | 22:13

На снимката скоро го приключваме

Отговори
10 3
Ко? Не!

Ко? Не!

12.10.2023 | 05:53

Може би до 3-4 дена?

Отговори
3 3

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?