71

Бежанци щурмуват ТИР-ове до Одрин, за да преминат нелегално в България

Одрин - вратата на Турция към Европа, инвестира в нови мерки за предотвратяване на нелегалната миграция. Особено срещу хора, които се опитват да се промъкнат през границата с търговски камиони. 

DHA

Докато Турция се стреми да защити източните си граници срещу пристигащи нелегални мигранти от Азия, тя е изправена пред друг проблем на северозапад, при границата с България и Гърция. Одрин е най-често предпочитания район за онези, които искат да преминат нелегално в Европа през България. Тировете, превозващи стоки за износ от Турция, са най-често използвани като превозни средства за пътници без билети. Шофьорите често намират нелегални мигранти влезли тайно в задната част на камионите.

DHA

Губернаторството на граничния град Одрин наскоро инструктира местните фирми, обслужващи шофьори на камиони, да предприемат допълнителни мерки срещу мигрантите. Паркингите за почивка, където шофьорите спират с превозните си средства, преди да се отправят към Европа, вече са заобиколени от огради с бодлива тел. Те трябва да са с височина най-малко от 2,5 метра. Въведено е изискване на всеки паркинг да има охранителни камери включени 24/7. Някои също така наеха допълнителен персонал, който да следи за нелегални пътници.

DHA

Губернаторството предупреди, че нелегалните мигранти разкъсват брезента, покриващ задните части на камионите, и се промъкват в товарната секция. Камионите се претърсват преди излизане от Турция, но наличието на нелегална миграция забавя трафика на границата.

DHA

Паркингите за почивка в региона приветстваха мерките. Нелегалната миграция е главоболие за фирмите, които има опасност да бъдат обвинени в подпомагане на бежанците.

DHA

Исмаил Демирташ, който управлява подобен паркинг в района, сподели, че са поставили бодлива тел върху железните огради след изискването на губернатора и са наели още двама охранители, за да помогнат на другите двама, които вече са наели. „Поставихме и охранителни камери и повече осветление. Уверихме се, че никой външен човек не влиза тук“, каза той за агенция Демирорен (DHA).

DHA

Фърат Булут, друг собственик на паркинг за 400 камиона, заяви, че техни охранители патрулират непрестанно, за да спрат нелегалните мигранти.

DHA

Шофьорът Гази Одабаш, сподели, че са доволни да видят повече мерки. „Нелегалните мигранти не могат да влязат в паркинга. Но проблемът продължава, когато спрете край пътя, извън спирките за почивка“, се оплака той.

DHA

Хюсеин Чифтчи, друг шофьор, заяви, че въпреки мерките проблемът с отчаяните мигранти не е изчезнал напълно. „И сега някои от тях отрязваг долните части на оградите и се промъкват вътре в охраняемите паркинги. Все още проверявам камиона си, преди да се отправя към границата, дали има нелегални пътници“, се оплака той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?