44

Бежанци на Острова: Всичко се промени, вече не сме в новините

Украинските бежанци са изправени пред намаляващи възможности за работа в Обединеното кралство поради визови проблеми и криза на пазара на труда, съобщи агенция Bloomberg.

„Всичко се промени, вече не сме в новините“, каза пред агенцията бежанката Диана Кочева, която оглавява общност от разселени украински технически работници, базирани в Лондон. Тя също така отбеляза, че желанието да се помогне на украинците отслабва. Според нея работодателите предпочитат да намерят служители с по-стабилна виза или позиция.

Гидеон Малц, изпълнителен директор на Tent Partnership for Refugees, благотворителна организация, която координира помощта на частни компании за бежанците, каза пред Bloomberg, че мениджърите често отказват да наемат бежанци, дори когато кандидатстват, защото се съмняват в квалификацията им.

Според Националната статистическа служба на Обединеното кралство, цитирана от агенцията, около 58% от украинските бежанци работят в Обединеното кралство в сфера, различна от тази, в която са работили в Украйна.

Bloomberg отбеляза и нарастващото ниво на безработица в Обединеното кралство, която сега възлиза на 4,3% и е най-високото от лятото на 2023 г. Според агенцията конкуренцията нараства на фона на кризата на пазара на труда, което също затруднява намирането на работа за украинските бежанци.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?