Следвайте ни

Бебета фламинги се учат да летят в уникален птичи резерват СНИМКИ

viber icon

Птичи резерват в близост до Измир, в едноименната западна турска провинция, е едно от водещите места за размножаване в света с около 18 000 фламинги, излюпени преди два месеца. Тези млади фламинги сега се учат да летят в „естествено училище“, разположено в делтата на река Гедиз.


Едно от двете места за размножаване в Турция изчезна с течение на времето поради ерозия от вълни. През 2012 г. бе създаден най-големият изкуствен остров в света за размножаване, обхващащ площ от 6500 квадратни метра. Това помогна броят на фламингите да се възстанови.


Изкуственият остров беше почистен от опасни предмети, докато птиците правят гнездата си в подготовка за инкубационния период. Инкубационният остров се подготвя всяка година от Главната дирекция по опазване на природата и националните паркове. От май островът беше домакин на хиляди фламинги. Хората нямат право да влизат в района на инкубационния остров.

Точният брой на фламингите ще бъде определен, когато напуснат острова и започне официалното преброяване на гнездата. Според отдалечени наблюдения на острова се очаква да са се родили около 18 000 фламинги тази година.

След излюпването младите птици, които са със сива перушина през първия месец, се отправят към водата. Те прекарват по-голямата част от времето си заедно във водата и близо до острова в своето „естествено училище“. Младежите прекарват дните си в скитане из острова, за да се хранят. Те също се упражняват, докато имитират възрастните, като спринтират във водата и се опитват да разперят крилата си.


Джелал Мурат Асланапа, инженер по полеви надзор на Измирския резерват за птици, каза пред Анадолската агенция (AA): „Цялата повърхност на острова се използва за инкубация на фламинги, както е всяка година. Новоизлюпените птици, които са повече от миналата година, започнаха своите летателни практики и след месец ще заминат за делтата на река Гедиз и други влажни зони. Островът е заобиколен от дървени огради, за да спрем дивите животни да атакуват яйцата. Камери са инсталирани навсякъде по острова и те се наблюдават 24 часа в денонощието от Центъра за посетители на Измирския резерват за птици. Посетителите също могат да гледат кадрите от центъра“, добави Асланапа.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?