Следвайте ни

Бебе на ваксинирана туркиня се роди с антитела срещу COVID-19

viber icon

Зейнеп Аслъ Каплан - лекарка, която е ваксинирана с две дози от коронавирусната ваксина по време на бременността си, роди момченце с антитела срещу COVID-19. Това е първият подобен случай, регистриран в Турция.


Каплан, която работи в Майчин дом към градския болничен комплекс в Анкара, беше сред здравните работници, които първи бяха имунизирани с китайската COVID-19 ваксина Коронавак. През 29-ата и 33-ата седмица от бременността си тя е получила две дози и е родила преди 20 дни, през 38-мата седмица от бременността. 


„Беше безпроблемно раждане и бременност. Чудех се дали има антитела, защото прочетох някои проучвания в САЩ, където бебетата се раждаха с антитела. Проверихме кръвта в пъпната му връв и моята собствена кръв и открихме, че и двете имат антитела ”, каза Каплан пред агенция Ихляс Хабер (IHA) вчера.


„Наличието на антитела е добре, тъй като синът ми не може да бъде ваксиниран. Това наистина ме успокоява. Също така разбрах, че имам антитела в майчиното си мляко и сега ще изчакаме и ще видим дали те ще бъдат предадени и на Урас.“, каза тя. Каплан добави, че това може да е добра новина за бременните майки. „Имам няколко бременни приятелки, които се ваксинираха. Те нямаха никакви странични ефекти, но се нуждаем от повече проучвания за безопасността на ваксинацията, за да може майките да са спокойни. Лично аз мисля, че ваксинирането на майки в рискови групи би осигурило защита за тях и техните деца“, добави тя.


Професор Йозлем Моралоглу Текин, главен лекар в родилното отделение в същата болница в Анкара, каза, че са започнали да събират данни от Каплан и други бременни здравни работници и тези, които наскоро са родили. „Няма окончателни данни за ефекта на ваксините върху бременни майки, но ние сме запознати с ограничените данни за бременни и кърмещи майки, които са получавали ваксини Модерна или Пфайзер-Бионтек в техните проучвания на фаза 3. Знаем, че не е имало странични ефекти, но все пак се нуждаем от повече данни. Нашата работа тук може да бъде от съществено значение. Кандидатствахме в здравното министерство за провеждане на по-мащабно изследване“, каза тя.


Подобен случай на бебе, родено с антитела, е съобщен в САЩ. Известно е, че бременните майки, които имат противогрипни ваксини, могат да предават антитела на новородените си и учените смятат, че същото може да се случи и при майките, които получават COVID-19.
 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?