46

Бебе на година и половина и още 13 души загинаха след потоп в Турция

Проливен дъжд, който засегна провинциите Адъяман и Шанлъурфа, в Югоизточна Турция, причини сериозни наводнения. При бедствието 12 души в Шанлъурфа и двама в Адъяман загубиха живота си.

АА

Турският вътрешен министър Министър Сойлу обяви, че при необичайно интензивните наводнения няколко души, включително бебе на година и половина, са били повлечени от придошлата вода и са загинали.

Продължава интензивна работа за намиране на още 5 изчезнали лица в региона, съобщи Сойлу. 10 екипа, състоящи се от 163 души, включително водолази, извършват издирвателна и спасителна работа в район от 25 километра.

От АФАД отбелязаха, че рекордни 129 мм. валежи на кв.м. са паднали през последните 24 часа в Шанлъурфа. "Поради настъпилите наводнения 7 души загубиха живота си, а други 26 са ранени се лекуват в местните болници."

АА

В Шанлъурфа днес следобед, бяха открити мъртвите тела на още 5 души в мазето на жилищна кооперация в квартал Тандоган. Труповете на 5 души, за които се съобщава, че са сирийски граждани, са извадени от екипите, отишли ​​в района по сигнал. Те са откарани за аутопсия в моргата на Института по съдебна медицина. 

АА

Заради дъжда в Адъяман се наводниха палатковите градове, в които живееха пострадалите от земетресението в града.

АА

Те бяха настанени в държавни общежития.

АА

Метеоролозите предупреждават, че валежите ще продължат и утре. 

АА

Губернаторът на Адъяман, Хатипоглу обяви, че двама са загубили живота си, а други трима са в неизвестност, след като контейнер, в който живеели пострадали от земетресението, се е преобърнал по склон в следствие на придошлата вода. Контейнерът е бил разположен в парк в район Тут, окръг Адъяман. 

АА

Проливните дъждове предизвикаха масивни наводнения в редица райони на областта Шанлъурфа и в центъра на града. Много домове и предприятия бяха наводнени заради придошлата вода. Гражданите в наводнените жилищни и работни помещения се евакуират от екипи на общината. 

АА

Спешното отделение на държавната болница в Шанлъурфа също беше наводнена поради проливни дъждове. Пациентите от спешното отделение са преместени на горните етажи в здравното заведение. Персоналът на болницата започна работа по източване на водата в спешното отделение.

АА

 

„Тъй като силният дъжд в нашия град ще продължи тази вечер и утре, обучението във всички училищни нива в нашата провинция е спряно до второ нареждане". Това гласи изявление, направено от кабинета на губернатора на Шанлъурфа.

АА

Държавните служителки, които са бременни, както и инвалидите, ще се считат в административен отпуск.

АА

„Има съобщения за изчезнали хора, но не можем да ги потвърдим", заяви кметът на община Шанлъурфа Зейнел Абидин Беязгюл.

"Нашите екипи се опитват да стигнат до там с лодка. Метеорологичните условия не позволяват намеса с хеликоптер. Всички наши екипи продължават да работят на терен в момента."

АА

Губернаторът на Шанлъурфа Салих Айхан добави: „Днес тук са паднали най-обилните валежи за последните години. Очакваме интензивността им да продължи и утре".

АА

"Средните годишни валежи в Шанлъурфа са 450 мм. на кв.м., а общите валежи само за два дни са почти 150 мм. на кв.м. С всички наши институции на голямата община, на нашите районни общини и всичките ни свързани звена, на полиция и жандармерия, ние сме на терен в кризисния център." заключи Айхан.

АА

АА

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
До Михаил Гушев

До Михаил Гушев

15.03.2023 | 19:28

От 129мм не може да има наводнения, най-вероятно става въпрос за 129см.!

Отговори
3 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?