1553

BBC: ЕС е изправен пред ужасни зими без таван на цените на газта

Белгийският министър на енергетиката предупреди, че страните от ЕС ще бъдат изправени пред "между пет и десет ужасни зими”, ако не се направи нищо за намаляване на цените на природния газ. Все по-често се чуват призиви за ограничаване на цената на газа в целия ЕС и за отделянето му от цената на електроенергията, анализира BBC.

Държавите от ЕС се борят с огромните скокове на цените на енергията, откакто ключовият доставчик на газ Русия нахлу в Украйна през февруари, предизвиквайки санкции. Германия, обаче, обяви че попълва запасите си от газ по-бързо от очакваното.

Западните държави, подкрепящи Украйна, се опитват да намалят количеството на руските газ и петрол, които внасят. Русия, която миналата година доставяше на ЕС 40% от нужния му газ, на свой ред ограничи доставките.

Белгийският министър на енергетиката Тине Ван дер Стратен написа в Twitter, че цените на газа в Европа трябва спешно да бъдат замразени, като добави, че връзката между цените на газа и електроенергията е изкуствена и трябва да бъде реформирана.

"Следващите пет до десет зими ще бъдат ужасни, ако не предприемем нищо", каза тя. "Трябва да действаме при източника и на европейско равнище, като работим за замразяване на цените на газа".

Цените на електроенергията също се покачват в Европа и тази седмица достигнаха рекордни стойности. Газът е основен източник за производство на електроенергия.

В Германия договорът за електроенергия за година напред достигна 995 евро (844 паунда; 991 долара) за мегаватчас, а във Франция се повиши до 1130 евро. Това представлява повече от десетократно увеличение и в двете страни спрямо миналата година, отбелязва АФП.

"Трябва да спрем тази лудост, която се случва в момента на енергийните пазари", заяви австрийският канцлер Карл Нехамер.

Цените на електроенергията трябва да се намалят, каза той и също призова ЕС да раздели цените на електроенергията от тези на природния газ.

"Не можем да позволим на [руския президент Владимир] Путин да определя цената на електроенергията в Европа всеки ден", добави той.

Германия - най-големият вносител на руски газ през 2020 г. - се надява да увеличи газовите си резерви преди зимата, въпреки че Русия намали доставките.

Целта й е да запълни газовия си капацитет до 85% до октомври. За тази цел тя предвижда и вече прилага мерки за икономия на енергия.

Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че тези мерки - заедно със закупуването на газ от алтернативни доставчици - са позволили на Германия да изпълни целта си по-рано от предвиденото. Той смята, че целта от 85 % може да бъде постигната още до началото на септември

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Пловдив

Пловдив

29.08.2022 | 17:19

Да благодарим на американските кучета НАТО и ЕС. Санкциите са в действие ама ще му пръднат на дедовия на Путин.

Отговори
0 0
санкциониран

санкциониран

29.08.2022 | 13:33

Санкциите "работят" - яко!

Отговори
1 1
СМЯТАЙТЕ ЗА КАКВИ Г@ЪЗОЛИЗЦИ И ПРОДАЖНИЦИ ИМДЕ РЕЧ!

СМЯТАЙТЕ ЗА КАКВИ Г@ЪЗОЛИЗЦИ И ПРОДАЖНИЦИ ИМДЕ РЕЧ!

29.08.2022 | 08:36

А нашите ГАZZПРОМАДЖИИ ОТКАЗАХА ШЕСТ ДОГОВОРЕНИ ВЕЧЕ ТАНКЕРА!

Отговори
4 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?