49

Байдън за фалиралите банки: Ще търсим отговорност за "бъркотията"

Американският президент Джо Байдън се зарече да потърси отговорност от онези, които са отговорни за "бъркотията" във финансовата сфера, след фалита на 16-а по големина банка в САЩ Silicon Valley Bank, съобщи БНР. 

Преди часове американските регулатори затвориха и друга банка - базираната в Ню Йорк Signature Bank, в чието портфолио са основно криптовалути. 

Джо Байдън посочи, че е работил с министъра на финансите Джанет Йелън и с директора на Националния икономически съвет Брайън Дийз за справяне с проблемите в Silicon Valley Bank и Signature Bank. 

"Доволен съм, че постигнаха решение, което защитава работниците, малкия бизнес, данъкоплатците и нашата финансова система“, каза той, като увери, че банковите депозити на американците "ще бъдат там, когато имат нужда от тях". 

Байдън обеща да потърси отговорност от тези, които са "отговорни за тази бъркотия" и да продължи да настоява за по-строги регулации и по-силен надзор върху по-големите банки, "за да не сме отново в това положение". 

Очаква се по-късно днес Байдън да направи изказване, в което да увери сънародниците си в стабилността на банковата система. 89 процента от инвеститорите на фалиралата банка са с незастраховани депозити, което означава, че всеки от тях не може да получи повече от 250 хиляди долара от вложената сума. Основният бизнес на вложителите беше в сферата на стартиращите компании. Ето защо отзвук от фалита има сред стартиращи компании в целия свят. 

В неделя Федералният резерв на Съединените щати направи съвместно изявление заедно с Министерството на финансите и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), в което се посочва, че всички вложители на банката Silicon Valley Bank от Силициевата долина ще бъдат защитени и "никакви загуби няма да бъдат поети от данъкоплатеца". 

Регулаторите също така казаха, че това ще важи и за Signature Bank, която също е затворена. 

Вложителите ще имат достъп до средствата си от 13 март. 

Освен това Министерството на финансите заяви, че ще предостави допълнително финансиране до 25 милиарда долара "на отговарящи на условията депозитарни институции, за да се гарантира, че банките имат способността да посрещнат нуждите на всичките си вложители". Средствата ще бъдат поставени в нова програма за банково срочно финансиране (BTFP) и ще бъдат предложени като заеми до една година. 

Федералният резерв заяви, че "не очаква, че ще е необходимо да се черпят средства от тези резервни фондове“. Фед настоя, че капиталовите и ликвидни позиции на банковата система на САЩ са силни и финансовата система на САЩ е устойчива.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Западняк

Западняк

14.03.2023 | 05:59

Аз ще ти го духам шефе ти ми плащаш за ти служа сррщу българите и техните интереси . Обичам да лапам на Сорос

Отговори
2 2
И санкциите срещу Европа няма да помогнат

И санкциите срещу Европа няма да помогнат

13.03.2023 | 23:00

Фалират я това са милиарди долари за войната в Европа. Мръсници

Отговори
7 2
Звездите ми проговарят

Звездите ми проговарят

13.03.2023 | 22:38

Чувам БайДънчо щял да повери разследването за фалита на Гейшеф Славата на каскета му се носела като Пуркорор от разследването по фалита на КТБ Незаменим бил И не случайно със закуска скоро го черпиха А ний си мислим че било обяд

Отговори
6 0
536798376

536798376

14.03.2023 | 07:51

“Национално движение Хан Кубрат” в защита на МОЧА https://twitter.com/svetlozara_/status/1633814907358527493 “Хан Кубрат” са яките татуирани мутри скандирщи “гешев е радост”2019 г.пред Съдебната палата с Недялко Недялков, заедно с рокерския клуб “Велика България”(заедно са и срещу Истанбулската конвенция) – “Джи Пи груп”обяви, че подкрепя “Национално движение Хан Кубрат” в първите месеци след основаването му – лидерът на ” Кубрат” е бригадир в ремонтите на “графигнатиев”, но е член и на туземния клон на “нощните вълци” на путин(санкционирани от САЩ) – ”Хан Кубрат” са част от “консервативно-патриотичен кръг”с лидер борисовия Стъки. Сред учредителите на кръга са Недялко Недялков и Юлий Москов, Боян Чуков , режисьорът Виктор Димчев (от ИК на гербб-кандидата за президент проф.Герджиков, който изцепи:” цялата страна е обзета от тържества сякаш е новият 9 септември. Един ден децата ни ще кажат лошите са свалени и е дошло новото време в България”) – “Хан Кубрат” бяха с кметовете на ДПС на протеста на Възраждане срещу правителството “Петков” – според отразеното “финансиране” при регистрацията на “Хан Кубрат” през 2017 г. 20% от издръжката на сдружението се покрива от “специални фондове за финансиране на неправителствена организация”, вкл. субсидии от държавния бюджет – “Джи Пи груп” 2017 г. обявява:”Национално движение Хан Кубрат” получи награда за възраждане на българския дух” – “Джи Пи груп” е свързвана с Валентин Златев – Лукойл, Борисов и ”злоупотреба с европейски средства и пране на пари”, с магистрала “Хемус”- “Водстрой 98” и “Джи Пи груп” свързани с Пеевски)

Отговори
3 0
ДъБъ дебил

ДъБъ дебил

13.03.2023 | 22:13

Санкционират Путин, пък шефа фалира, как стават тия работи?

Отговори
11 2
Шорош яко се киска Нали

Шорош яко се киска Нали

13.03.2023 | 22:00

Деменцията щял да се търси у бъркотията Мааааааалеееей Кво ли не прави бъркотията със деменцията

Отговори
12 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?