2374

Байдън върна закона "ленд-лийз" от Втората световна война

Историческа стъпка - така украинският президент Володимир Зеленски определи приемането на американския закон "заем-наем" (Lend-Lease), който ще улесни военната помощ за Украйна. Нормативният акт беше официално одобрен от президента Джо Байдън на връх Деня на Европа. 

Законът създава опростена процедура за доставка на всякакви видове оръжия и боеприпаси за Украйна и други страни. Той е подобен на този, който САЩ приема през 1941 г., за да помогне на противниците на нацистка Германия, включително и Съветския съюз. Този път обаче Кремъл е от другата страна - Москва е агресорът в Украйна, а мнозина се питат дали историята ще се повтори и американската военна помощ за Киев отново ще изиграе ключова роля във войната.

Какво предвижда законът за ленд-лийз за Украйна?

Правният акт носи името Закон за ленд-лизинг за отбрана на демокрацията на Украйна. Той ще улесни САЩ да отпускат или да дават под наем военна помощ на съюзници, засегнати от руската инвазия. Съгласно мярката Киев ще може да поиска опростен трансфер на американско оръжие и друга помощ за сигурност, а САЩ ще получат гаранции, че страната ще замени или възстанови активите на по-късен етап.

 Концепцията за "заем-наем" дава на американския президент пълномощия да помага на всяка страна, чиято отбрана се смята за жизненоважна за САЩ. Законът беше приет първо от Камарата на представителите с 417 гласа "за" и 10 "против", а няколко седмици по-късно беше приет и от Сената - с пълно единодушие.

Джо Байдън няколко пъти посочи, че е от решаващо значение за САЩ да продължат да предоставят ресурси, за да помогнат на Украйна да се защитава от Русия. Сред исканията на президента са Конгресът да одобри допълнителни 33 млрд. долара за сигурност, икономическа и хуманитарна помощ на украинското правителство.

Програмата "заем-наем" през Втората световна война

Приетият нов закон за Украйна е подобен на този, който САЩ приема през 1941 г., за да подпомогне на противниците на нацистка Германия, включително и на Съветския съюз. Той дава възможност на Вашингтон да предоставя оръжия, провизии и суровини на стратегически важни държави.

 Чрез правния принцип за ленд-лизинг по време на Втората световна война САЩ изпращат помощ на стойност близо 50 млрд. долара. За цялата война доставки от тях получават Великобритания, СССР, Китай, Франция, Австралия, Белгия, Холандия и други десетки страни.

 Тогавашният президент Франклин Рузвелт обяснява спогодбата по следния начин: "Представете си, че къщата на съседа ми гори, а аз имам в двора си градински маркуч. Мога ли да му кажа: "Съседе, този маркуч струва 15 долара, плати ми ги и го вземи да си свършиш работата." Какво ще спечеля аз от това? За тези 15 долара може да изгори и моята къща. Просто като угаси пожара, съседът ще ми върне маркуча".

Така на 2 януари 1941 г. служителят на министерството на финансите Оскар Кокс подготвя първия проект на нормативния акт, а няколко дни по-късно той вече е внесен в Сената и Камарата на представителите. На 11 март 1941 г. законът е одобрен от двете камари и подписан от президента. По това време страна е неутрална държава и все още не е участник във войната.

Какво мисли Кремъл?

Американският закон от Втората световна война винаги е разделял руските политици. Според едни без военните доставки от САЩ и Великобритания, СССР не би могъл да е от страната на победителите във войната, докато другите смятат, че тези доставки са напълно незначителни. Например според Николай Рижков, последният премиер на СССР, определено може да се твърди, че програмата ленд-лийз "не е от ключва роля за Великата победа". Диктаторът Йосиф Сталин обаче е обявявал противоположно на това мнение. Той казва:

"Най-важното нещо в тази война са машините. Съединените щати са държавата на машините. Без тези машини, които получихме през "заем-наем", щяхме да загубим войната".

Чрез американската програмата Съветският съюз получава около 400 000 джипа, 14 000 самолета и 13 000 танка, както и самолетно гориво, финансиране на съветската жп система и редица други помощи.

 Сега обаче Кремъл е от другата страна - съвременната версия на ленд-лийз ще подпомага не руската войска, а тези, които бият с нея. Новината за приемането на закона силно разтревожи Москва. Държавните медии започнаха да разпространяват информация, дискредитираща механизма за помощ на Украйна. Те обясняваха, че програмата е създадена основно от американците за развитие на икономиката им чрез бюджетно финансиране на компании, произвеждащи оръжия.

В същото време руските медии се стремят да сплашат украинците с наратива, че "Америка е започнала да работи по превръщането на Украйна в дългосрочно поле на военна конфронтация" и е готова напълно да унищожи Украйна, за да отслаби Русия.

Тепърва се очакват първите доставки за военна помощ към Киев по новия мехавизъм, които са критични за отбраната на страната. Съживената стратегия за по-бързо изпращане на военно оборудване показва твърдата позиция на САЩ в подкрепа на съюзниците от Източна Европа и поставя Москва пред въпроса дали историята няма да се повтори, само че този път за нейна сметка.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Сега ви започна тоталния край

Сега ви започна тоталния край

10.05.2022 | 23:08

Помним Хирошима Корея Виетнам Либия Ирак Афганистан Сирия Сърбия Помним Бя Чифути вашите нагли Долни похождения военни на хиляди километри от Фронт офиса ви във ФАЩ Фашисти нагли Долни Подли Крадливи Мързеливи Четена ви е присъдата от наш Бог и Отец далеч преди 2022 години Помните ли Содома и Гомора и неговия Божи гняв стоварил се върху вашето проклето семенце

Отговори
0 0
Това кукуригу още ли е жив

Това кукуригу още ли е жив

10.05.2022 | 22:28

Време му е да се запълват дупката разпали война и в Европа мръсника

Отговори
5 0
Нацистките закони се връщат за да покажат на света кой е агресорът

Нацистките закони се връщат за да покажат на света кой е агресорът

10.05.2022 | 22:19

Ужасни нацистки кравари. Ще продължат да използват оръжието си в Европа гадове мръсни! Ясно ли ви е вече Кой е световният агресор!

Отговори
5 1
kokorcho

kokorcho

10.05.2022 | 22:09

toq pak.ne se vidi che e prad....al v gashtite ,a srugiqt shmraknal prez nosa.I dvamata se opitvat da komandvat sveta.Kato ima tolkova mijiturki shte komandvat.Ama da vidim kato ogladneqt horata kak se komandvat gladen

Отговори
1 0
Нацистките закони се връщат за да покажат на света кой е агресорът

Нацистките закони се връщат за да покажат на света кой е агресорът

10.05.2022 | 22:22

Мръсни гадове нацисти!

Отговори
3 0
Бай БАЙДЪН

Бай БАЙДЪН

10.05.2022 | 21:17

С ПЪРВИЯ ЛЕНД-ЛИЗ СМАЗАХМЕ ФАШИСТА ХИТЛЕР, СЪС СЕГАШНИЯ ЛЕНД-ЛИЗ ЩЕ СМАЖЕМ УЧЕНИКА МУ - ПЛЕШИВИЯ ФАШИСТКИ ГНОМ КАпутин.

Отговори
5 5
Нацистките закони се връщат за да покажат на света кой е агресорът

Нацистките закони се връщат за да покажат на света кой е агресорът

10.05.2022 | 22:23

Ха-ха-ха показаха нагледно че са световния агресор!

Отговори
4 1
Някой

Някой

10.05.2022 | 21:13

Страхотно !

Отговори
2 3
Нацистките закони се връщат за да покажат на света кой е агресорът

Нацистките закони се връщат за да покажат на света кой е агресорът

10.05.2022 | 22:21

Мръсен нацистки краварски агресор

Отговори
3 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?