46

Байдън: САЩ трябва да продадат F-16 на Анкара

Това е най-силната подкрепа досега от страна на САЩ към съюзника в НАТО, Турция

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в четвъртък, че Съединените щати трябва да реализират отложената продажба на изтребители F-16 на Турция. Той е уверен, че одобрението на Конгреса, необходимо за продажбата, сега може да бъде получено.

Подкрепата на Байдън дойде, след като високопоставен служител на Пентагона и ключов републикански сенатор открито изразиха подкрепата си зад потенциалната продажба и модернизация на турския флот F-16, ден след като Анкара отмени ветото върху членството в НАТО за Финландия и Швеция.

Говорейки на пресконференция в Мадрид в края на срещата на върха на НАТО, Байдън отхвърли предположенията, че подкрепата на Вашингтон за продажбата е била в замяна Турция да отмени блокирането си за членството на Швеция и Финландия в НАТО.

„Това, което аз казах сега, го твърдях още през декември, както си спомняте. Ние трябва да им продадем самолетите F-16 и да помогнем за модернизиране на наличните изстребители“, каза той. "Не е в наш интерес да не правим това."

„Но за да стане това, имам нужда от одобрение от Конгреса. Мисля, че сега можем да го получим."

Отделно президентът Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че Байдън му е казал по време на разговора им в на срещата на върха на НАТО в Мадрид в сряда, че ще направи каквото може по отношение на Конгреса и сделката за изтребителите.

Това е най-силната публична подкрепа на Вашингтон досега за искането, откакто беше подадено от Анкара миналия октомври.

Турция отправи искане към Съединените щати да купи 40 изтребителя F-16, произведени от Lockheed Martin, и близо 80 комплекта за модернизация за съществуващите военни самолети.

Селесте Уоландър, помощник-министър на отбраната по въпросите на международната сигурност в Пентагона, в сряда каза, че САЩ "напълно подкрепят" плановете на Турция да модернизира своя флот от F-16.

Силният турски отбранителен капацитет ще подсили отбраната на НАТО, каза Уоландер пред репортери.

Часове след коментарите на Уоландър ключовият републикански сенатор Линдзи Греъм също обяви в Туитър, че ще подкрепи решението на Вашингтон за модернизиране на турския флот F-16.

„Въпреки че имаме различия с Турция, те са съюзник на НАТО и е в интерес на националната сигурност на Америка да засилят своите способности в един размирен регион“, пише той.

Продажбата на американски оръжия на съюзника на НАТО Турция стана спорна, след като Анкара придоби руски отбранителни ракетни системи С-400, което предизвика санкции на САЩ, както и отстраняването на Турция от програмата за изтребители F-35.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
ЕЙ КАНОФФ!

ЕЙ КАНОФФ!

04.07.2022 | 09:30

КАЖИ НЕЩО ЗА форума на образованите европейски политици :) faktor. bg/media/article_gallery/uploads/Images_3/R/radev_nato_madrid.jpg ОБРАЗОВАНИ, ОБРАЗОВАНИ, ПА КАРАТ КИТАЙСКИ КОЛЕЛЕТА, СГЛОБЕНИ В ЛОВЕЧ. С ЧАСТИ ОТ ТАЙВАНСКАТА, СТОРМИ, АРЧЪР ;)

Отговори
0 0
Г О В Н О

Г О В Н О

04.07.2022 | 08:41

ИЛИ СТОРМИ, АРЧЕР? ОТ ТАЙВАН? ;)

Отговори
0 0
Г О В Н О

Г О В Н О

04.07.2022 | 08:38

ТИ КИТАЙСКО КОЛЕЛО ЛИ КАРАШ? :)

Отговори
0 0
Г О В Н О

Г О В Н О

04.07.2022 | 08:37

ЩЕ СТРОИТЕ ЛИ АЕЦ БЕЛЕНЕ? СЪРБИЯ ИМА НУЖДА ОТ ОЩЕ ТОК :) ВЕСТИНГХАУЗ? КАНАДСКОТО ЯДРЕНО ЛОБИ? Е ОНЯ ПЕТЪР КЛИСАРОВ(СЕРВИТЬОРА) ОТ ТОРОНТО... :)

Отговори
0 0
Г О В Н О

Г О В Н О

04.07.2022 | 00:48

КАКВО СТАВА С МОИТЕ ПАРИ ОТ САМОЛЕТИТЕ? УКРОСИТЕ НЕЩО СЕ УТИШИХА. ЩЕ КУПУВАТ ЛИ РАКЕТИ? ДАВАЙ ЧЕ НЕМА ВРЕМЕ! АКО НЕ ТЕ , Е ТАМ НЕКОЙ ДРУГ НА Г Ъ ЗЕТЕ ! КИНТИТЕ ПРИ МЕН!

Отговори
0 0
КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА

КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА

04.07.2022 | 00:45

И СЕГА ВИЕ, ЩО ТАКА НЕ ПРЕГОВАРЯТЕ?! МА НЕ Е ХУБАВО ТАКА! С РОГИТЕ НАПРЕД! :) ИЛИ ПРЕГОВАРЯТЕ? АМА ТАЙНО ;)

Отговори
0 0
КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА

КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА

04.07.2022 | 00:43

КАЖИ СЕГА НЕЩО ЗА ТАЙВАН, УЙГУРИТЕ, НЕЩО ТАМ ЗА САНКЦИИТЕ.... ДА СЕ ПОСМЕЕМЕ :)

Отговори
0 0
КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА

КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА

04.07.2022 | 00:25

Г О В Н О , Я КАЖИ СЕГА, ТИ ГОЛЕМО Г О В Н О ЛИ СИ? :) youtube. com/ watch?v=P6fL5GJi0MQ

Отговори
0 0
КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА

КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА

04.07.2022 | 00:20

МУХАТА, ВИНАГИ ЩЕ НАМЕРИ Г О В Н О , НА КОЕТО ДА КАЦНЕ :)

Отговори
0 0
Г О В Н О

Г О В Н О

04.07.2022 | 00:17

КАКВИ ДРУГИ ТАЙНИ ДОГОВОРКИ ИМАТЕ С ЖЪЛТАТА МАЙ МУНА И КОЛХОЗНАТА, ГОВОРЕЩА С В И Н Я ?

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?