1553

Байдън ревна на Си Дзинпин от TikTok

Джо Байдън заяви на своя колега Си Дзинпин, че Съединените щати искат промяна на собствеността на TikTok. Конгресът обсъжда забрана на хитовото приложение, ако то не се отдели от китайските си собственици.

"Президентът отново изрази нашата загриженост относно собствеността на TikTok", заяви пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби след продължителния телефонен разговор между двамата лидери.

"Той даде ясно да се разбере на президента Си, че не става въпрос за забрана на приложението, а по-скоро за нашия интерес от разделяне на собствеността, така че да бъдат защитени интересите на националната сигурност и сигурността на данните на американския народ", каза Кърби.

Западни официални лица изразиха тревога от популярността на TikTok сред младите хора, твърдейки, че то е подчинено на Пекин и е канал за разпространение на пропаганда - твърдения, които се отричат от компанията и Пекин.

Миналия месец Камарата на представителите на САЩ одобри с огромно мнозинство законопроект, който ще принуди TikTok да се отдели от китайската компания майка ByteDance или ще бъде забранен в цялата страна.

Байдън подкрепи усилията, въпреки че кампанията му се насочи към TikTok, за да достигне до младите избиратели.

Законопроектът има по-малко сигурни перспективи в Сената, като някои членове твърдят, че Съединените щати превишават правомощията си по отношение на гражданските свободи и собствеността на бизнеса.

Съперникът на Байдън на изборите Доналд Тръмп също изрази безпокойство, въпреки че обикновено е склонен да осъжда Китай.

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?