71

Байдън аплодира Путин на крака!, според Зеленски

Байдън няма да отиде в  Швейцария на конференцията за мир в Украйна,  защото има предизборно мероприятие с Джорд Клуни и Джулия Робъртс. По-рано Зеленски заяви, че ако Байдън не отиде, значи аплодира лично Путин.

 

Американският президент Джо Байдън няма да отиде на конференцията за мир в Украйна, която ще се състои на 15 юни в Швейцария. Президентът ще бъде заместван от Камала Харис, защото има предизборно мероприятие с Джорд Клуни и Джулия Робъртс. По-рано в Брюксел Володимир Зеленски коментира вероятността Байдън да не отиде в Швейцария по следния начин: "Срещата за мир се нуждае от президента Байдън. Ако президентът Байдън не присъства, това ще е като да аплодира Путин, лично да го аплодира и то станал на крака", заяви Зеленски.

Американската вицепрезидентка Камала Харис и съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан ще представляват САЩ на мирната конференция, съобщи в изявление Белият дом, цитиран от Ройтерс.

От президентската институция уточняват, че Харис ще замества на срещата на върха в Люцерн на 15 юни американския президент Джо Байдън.

Президентът и кандидат на демократите за втори мандат тогава има планирана предизборна проява за набиране на средства за кампанията му, чиито домакини ще бъдат Джордж Клуни и Джулия Робъртс, отбелязват Асошиейтед прес и БТА.

"Вицепрезидентката ще подчертае ангажимента на американското правителство в подкрепа на опитите на Украйна да осигури справедлив и траен мир, основан на нейния суверенитет и териториална цялост", както и на принципите на Устава на ООН", каза Кирстън Алън, говорителка на Харис.

Тя добави, че Харис ще "потвърди също подкрепата за народа на Украйна, който се защитава от продължаващата руска агресия".

Украинският президент Володимир Зеленски нашироко рекламира мирната конференция и насърчи световните лидери да вземат участие в нея, макар и да отправи обвинения срещу Русия, че с помощта на Китай се опитва да провали срещата на върха, отбелязва АП.

Още преди дни от Кремъл обявиха, че такъв форум без участието на двете страни, в случая без Русия, е безперспективен.

Китайското външно министерство излезе с подобна позиция като заяви, че няма да участва:

"Мирната конференция за Украйна трябва да бъде призната от Москва и Киев, в противен случай ще бъде трудно да играе значителна роля във възстановяването на мира. Планът за конференцията в Швейцария е в противоречие с исканията на Китай и очакванията на света, така че за нас е трудно да участваме в такава среща."

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?