Следвайте ни

Бащата на Борис Джонсън подава документи за френско гражданство

viber icon

Бащата на премиера на Великобритания Борис Джонсън – Стенли Джонсън, обяви, че ще поиска да стане гражданин на Франция, за да поддържа връзките си с Европейския съюз (ЕС) след Brexit, съобщава онлайн изданието Politico.eu.

„Ако разбирам правилно, аз съм французин. Майка ми е родена във Франция, майка ѝ е французойка, както и дядо ѝ. Така че за мен става въпрос за възстановяване на това, което вече имам. И това ме радва много“, коментира Стенли Джонсън пред радио RTL.

„Винаги ще бъда европеец, това е сигурно. Не може да се каже на британците: вие не сте европейци. Европа е повече от единния пазар. Поддържането на равенство с Европейския съюз е важно“, допълва той, но на френски език.

Въпреки че синът му Борис ръководи кампанията за напускане на ЕС на референдума във Великобритания през 2016 г., Стенли Джонсън първоначално подкрепи оставането на страната в рамките на Съюза, но по-късно каза, че е променил решението си.

Бивш член на Европейския парламент, 80-годишният Джонсън беше един от първите британски държавни служители в Брюксел като член на Европейския парламент и работеше в Комисията. Затова и Борис Джонсън е прекарал част от детството си в Брюксел, където е научил френски език.

Намерението на Стенли Джонсън да стане френски гражданин беше разкрито през март в книгата на дъщеря му Рейчъл Джонсън. Тя пише, че баща й е „напът да стане френски гражданин, тъй като майка му е родена във Версай, а баба му е от Париж“. Тя определя това като добра новина и допълва, че може и тя да стане френски гражданин.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Stanislav

Stanislav

06.01.2021 | 22:17

Pleses help me

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?