2374
Следвайте ни

Банка призна за нарушение, начислявала лихви на починали хора десетилетия

viber icon

Австралийският банков гигант Westpac призна, че нарушава законите след като регулаторите заведоха 6 дела срещу него по повод порочните практики на банката спрямо потребителите, включително начисляването на такси на починали хора.

Банката ще плати глоби в размер на 81 млн. щатски долара, които са обект на одобрение от съда. Финансовата институция ще плати и компенсации на клиенти в размер на 57 млн. долара. Австралийската комисия по ценни книжа и инвестиции (ASIC) посочва, че Westpac трябва бързо да подобри практиките си, предаде BBC.

“Поведението и нарушенията, за които се твърди в тези съдебни производства, причиниха широко разпространени вреди на потребителите, които се простират в ежедневните банкови и финансови консултации, пенсионни и застрахователни бизнеси на Westpac.”, казва заместник председателят на ASIC Сара Корт.

Регулаторът посочва, че едно от шестте разследвания е разкрило, че банката е начислила такси за над 7 млн. долара на над 11 000 „починали клиенти на финансови консултантски услуги, които не са били предоставени поради тяхната смърт”.

Това се е случвало в продължение на повече от десетилетие. Регулаторът посочва, че Westpac е разпространил дубликати на застрахователни полици на над 7 000 клиенти, което е накарало потребителите да плащат ненужни суми по две или повече застраховки.

Изчислено е, че най-малко 25 000 клиенти са били таксувани по клаузи, които не са били обявени коректно. Общата събрана сума по тези такси надхвърля 5 млн. долара.

 ASIC посочва, че Westpac е признала вина по отправените дела, заведени във федералния съд на страната. „По всеки един от тези въпроси Westpac не е отговорила на стандартите си и на стандартите, които нашите клиенти очакват от нас.

Проблемите, повдигнати по тези въпроси, не трябваше да възникнат и нашите процеси, системи и тези по мониторинг, трябваше да бъдат по-добри. Ще оправим нещата и се извиняваме безрезервно на нашите клиенти.”, казва изпълнителният директор на Westpac Питър Кинг в изявление.

Това е пореден случай на проблеми с регулаторите за Westpac. През септември миналата година, банката се съгласи да заплати рекордна глоба в размер на 930 млн. долара по най-големият случай в страната на нарушаване на законие против пране на пари. През предходната година, тогавашният изпълнителен директор на банката Брайън Харцър се оттегли след като институцията се забърка в скандал свързан с пране на пари.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?