Следвайте ни

Българските граждани в Турция гласуват масово СНИМКИ

viber icon

Изборният ден за над 300 хил. български граждани, които имат право на глас в Турция, започна в 7 сутринта и ще продължи до 20 часа.

При наличност на чакащи, вотът може да се удължи до 21 ч.

Според ЦИК в Турция са подадени рекорден брой онлайн документи за гласуване, близо 21 хиляди. В 11 турски провинции бяха отворени 35 избирателни секции. 

Гласоподавателите бяха пускани  в секциите за гласуване след проверка на специален QR код, наречен HES код, който всеки гражданин на Турция притежава.

Гласуването става само с хартиени бюлетини. 

В Бурса има 8 избирателни секции. Урните са разположени в училищата в районите Османгази, Йълдъръм, Нилюфер, Кестел, Инегьол и в българското консулство.

4247 граждани с двойно гражданство, живеещи в града, са подали заявления за гласуване онлайн, обясни Вели Йозтюрк, президент на Асоциацията за култура и солидарност на Балканските имигранти (Бал-Гьоч).

Още поне 1500 души са приготвили декларация за гласуване.

 Йозтюрк изрази недоволството си от намаления брой на избирателните урни за страни, които не са членки на Европейския съюз. Той обяви, че право на глас имат над 300 хиляди души, живеещи в Турция.

В средното училище за частна администрация "Плевне" в Ескишехир е отворена една урна за изборите. Там се очаква да гласуват 3 хиляди души, които имат  предварително изготвена декларация.

"Има хора, които идват от Ескишехир, както и от околните градове и области, за да гласуват. Нашите хора, спазват мерките срещу Covid-19, при гласуването. Очакваме 40-46 наши депутати да влязат в българския парламент на изборите. Колкото повече депутати имаме там, толкова повече те ще допринесат за нашите сънародници и съграждани, живеещи в България”, коментира Сейфеттин Чалъшкан, президент на Федерацията на имиграционните асоциации на Ескишехир.

Гражданите от Ялова и околностите могат да упражнят правото си на глас в една секция, създадена в началното училище Газиосманпаша.

Гражданите, които дойдоха в училището в ранните сутрешни часове, чакаха на опашка, за да гласуват.

Активността в Ялова е много висока, очаква се да гласуват около 2000 души, обяви президентът на Асоциацията за култура и солидарност на балканските имигранти в Ялова Лютфи Йозгюр.

Българските граждани в Измир гласуват  в 4 училища в областите Борнова, Буца, Газиемир и Мендерес. При строго спазване на Covid-19 мерките, избирателите с двойно гражданство от района, по-голямата част от които пристигнаха с организан транспорт в училищата, гласуваха според процедурата.

Доста от гласоподавателите са попълнили декларации за гласуване предварително в електронна среда, за да избегнат натрупването пред секциите. Очакваме повече от 4 хиляди български турци от Измир да гласуват за българската демокрация", заяви Абдурахим Нурсой, председател на Измирската асоциация за култура и солидарност на балканските имигранти.

В Маниса секция е сформирана в училище "23 април" в квартал  Юнусемре. Полицейските части  се включиха в осигуряването на  необходимите предпазни мерки в близост до училището, където гласуваха близо 2000 граждани с двойни паспорти от Маниса и Балъккесир. Изви се дълга опашка в двора на училището, но проблеми при гласуването нямаше.

По традиция най-много гласоподаватели в Турция се събират в следобедните часове в посолството ни в Анкара, в генералното ни консулство в Истанбул и в консулската канцелария в Бурса. 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Politik

Politik

04.04.2021 | 18:59

Pomaka e nai gadnata smet v istoriqta ni.

Отговори
0 1
Politik

Politik

04.04.2021 | 18:58

Pomacite I kadanite sa primitivni sashtestva. Zakon da ne glasuvat. Te vinagi sa pecheli ta tehnite pradedi sa predavai vqrata I rodinata da otarva kojata.

Отговори
0 1
@Politik

@Politik

05.04.2021 | 00:15

B.OKLUK KRAST NOSENETO I SVESHT PALENETO I MOLENETO PRED RISUVANI KARTINKI NA IZMISLENI SVETSI,SINOVI ,MAYKI I DUHOVE NE E RELIGIYA, A KOLKOTO DO POMATSITE TE SA V SVETLINNI GODINI PO-NAPRED OT BEZVERNI,SVINEYADI,VINOPIYACHI I MARSUVACHI IZVAN BRAKA BULGARI KOMPLEKSARI I INTEGRIRANI TURTSI !

Отговори
1 0
Гонзо

Гонзо

04.04.2021 | 18:12

Мангалите могат ли да пишат и гласуват

Отговори
1 1
@Гонзо

@Гонзо

05.04.2021 | 00:18

Te ne mogat da pishat i chetat ,no napraviha Turtsiya svetovna sila po vsyako otnoshenie , a Vie s diplomi za vishe obrazovanie stanahte chistachi na Evropa,narkotrafikanti,sutenori,p.rostitutki,politikanti i prodavachi na Bulgariya !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?