1553

Българският кораб "Рожен" е първият, който ще мина по коридора от Украйна

Българският кораб за насипни товари „Рожен“ ще е първият плавателен съд, който ще премине по зърнения коридор от Черноморск до контролния пункт в акваторията на Черно море в близост до румънското пристанище Сулина. Това съобщи специализираното издание Ukrainian Shiping Magazine.

Корабът ни е пристигнал в Украйна още през зимата и на 21 февруари е влязъл в пристанището на Черноморск. „Трансбалктерминал“ е трябвало да го натовари тогава с експортно зърно. Войната променя първоначалните планове и моторен кораб „Рожен“ се оказал блокиран в украински води.

Едва след два месеца през април е направена ротация на екипажа. Сега, по информация на изданието „Рожен“ е получил възможност да напусне Черноморск и първи да мине по зърнения коридор, организиран благодарение на Истанбулското съглашение.

Според портала корабът е натоварен с 40 хиляди тона царевица. Първоначалната дестинация е била в Испания, но сега според сайта за проследяване на плавателни съдове MarineTraffic сухогрузът ще плава до Великобритания. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Четец

Четец

29.07.2022 | 01:01

Марица, прочетете заглавието още веднъж. Нещо нередно? Защо не си четете писанията бе??

Отговори
0 0
Българин

Българин

28.07.2022 | 21:24

Дано са изчистени мините,че на турчина вяра да нямаш говори едно а друго прави.

Отговори
0 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?