71

Български учен замина за Антрактида с турска експедиция СНИМКИ

Български учен участва в екипа от турски изследователи, който се присъедини към шестата полярна експедиция на страната. Те тръгнаха от Истанбул миналата седмица за замръзналия континент. Екипът пристигна в петък, в Чили на път за Антарктида.


20-членният екип от шестата турска национална антарктическа научна експедиция достигна град Пуерто Уилямс през Мадрид след 22 часа полети, три трансфера и 33-часово чакане. Те отнесоха около 750 килограма лично и изследователско оборудване към 2 тонаq доставено на континента по-рано.


След седемдневен карантинен период в Пуерто Уилямс поради мерките срещу COVID-19 , екипът на експедицията ще замине със самолет за остров Кинг Джордж. По-късно те ще се качат на кораб, за да достигнат района на турския изследователски лагер, разположен на остров Хорсшу в Антарктида.


Изследователският екип, който включва и двама изследователи от Португалия и България, ще проведе проучвания в продължение на месец и половина на замразения континент за 14 проекта в различни области от науки за Земята до науки за живота.


Съветът за научни и технологични изследвания на турския институт за полярни изследвания (TÜBITAK) ще следи отблизо екипа денонощно и ще предоставя подкрепа в различни области като сателитни изображения, метеорологични условия и спешна помощ.


През април 2016 г. първият турски екип от изследователи, включващ 14 медици, ботаници, геолози и океанографи от седем университета, пътува до Антарктида, за да проучи въздействието на изменението на климата. Три години по-късно експедицията създаде първата полярна база на Турция. 


Преди Турция да създаде своята временна изследователска база в Антарктида през 2019 г., нейният научен екип беше приютен от украинската станция Вернадски. От 2016 г. Турция ускори научните си изследвания на Южния полюс.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?