3906

Българка в Хърватия с коментар: Идва ли кошмар с еврото

Български журналист направи коментар каква е ситуацията в Хърватия, година след въвеждането на еврото.

Цените се повишиха след като Хърватия прие еврото. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" журналистът Диана Гласнова, която живее в Хърватия и е главен редактор на излизащото в Загреб на български и хърватски език списание "Родна реч".

"Истината е тази, че една година след въвеждането на еврото, цените са горе-долу двойно по-големи. Така че аз не знам какво бих казала, за да утешавам хората, които живеят в България или не. Това е положението. Сега особено стана голям проблем с повишаването на цените с настъпването на пролетта, което беше оправдано заради това, че идва туристическия сезон.

И сега хората повишават цените за това, че като дойдат чужденците, едва ли не да не им е много евтино, пък ние да можем да спечелим. Което е нож с две остриета, тъй като много от тези туристи, като видят какви са цените, ще предпочетат Гърция или Турция, например.

Мога да дам само за пример - хърватите имат традиция в пиенето на кафе, което се пие поне 1 час, кафетата са пълни с хора и т.н. Едно кафе беше около 1 евро, когато още бяха хърватските куни. В момента е 1,60 евро, на места до 2 евро", сподели Гласнова.

Тя обясни, че в началото правителството е взимало мерки и е изпращало различни контролни органи да следят ситуацията: "При обръщането на курса закръглят към по-голямата цена, примерно вместо към 2,54 да бъде 2,60. Вие ще кажете, ама това е нищо, 6 цента, 6 цента тук, 6 цента там, хората го усетиха. Между другото, истината е следната, в момента, в който вие влезете в Еврозоната, вашата държавна банка, Народна банка или както и да се нарича, няма контрол над парите на държавата. Контрол има Брюксел и това е истината, която трябва да се знае.

На въпрос как еврото се отрази на заплатите на хората и дали те също са се повишили така, както цените, тя отговори: "Зависи за кого работите. Примерно, това за което Андрей Пленкович внимаваше много и това е умен ход от негова страна, но той е стар администратор, има опит в тези неща. Той през тази 1 година първо промени коефициента на заплатите на държавните служители, след което държавните служители получиха еднократна помощ, примерно за изравняване на инфлацията, след което повиши и заплатите. Представяте си, има горе-долу около 200 и нещо хиляди държавни служители в цялата държава, това са 200 и нещо хиляди избиратели, които ще гласуват не за друг, а за Пленкович.

Друг е въпросът частните фирми дали могат да следят това увеличаване на заплатите, тъй като те имат много големи давания във връзка със здравното осигуряване, във връзка с пенсионното осигуряване, и т.н. и т.н. Затова пък частните фирми са принудени да повишават цените. Тоест, ние можем в този кръг да се въртим много дълго", отбеляза още журналистът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Спокоен

Спокоен

18.04.2024 | 07:15

Толкова е "ЗЛЕ" в Хърватия една година след въвеждане на еврото, че управляващите, въвели еврото, ПАК спечелиха изборите! ;))

Отговори
8 4
Защо питате неграмотни лелки?

Защо питате неграмотни лелки?

18.04.2024 | 03:54

Тая не може да говори, та камо ли да дава мнение. “Цените са горе-долу двойно по-големи…” Не, госпожо редакторка на Родна реч! Цените са високи, а НЕ ГОЛЕМИ! Голяма е простотията ти.

Отговори
10 6
Deutsch

Deutsch

18.04.2024 | 00:28

Я стига с тая пропаганда. Откъде ги намирате тия свидетелки. Една баба каза... Все едно ние не познаваме хървати или не пътуваме до там.

Отговори
10 8
Отдавна се минали хърватските цени

Отдавна се минали хърватските цени

18.04.2024 | 00:05

У нас едно кафе е 5 лв. или 2.50 евра, 2 лв. или 1 евро бяха цените преди 10-на години. Правете си сметка след като мутрите въведат еврото какво ще стане. Най-бедната европейска страна с най-високите цени, гарантирано от гербавите и други народни крадци!

Отговори
8 4

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?