Следвайте ни

Българка е обвиняема по делото на века срещу италианската мафия

viber icon

40-годишна българка е сред 325-те обвиняеми в най-големия процес срещу мафията Ндрангета в Калабрия.

Това е Живка Танева Димитрова е жителка на община Сант Онофрио в провинция Вибо Валентия.

Началото на процеса беше дадено в бивш колцентър, приспособен наскоро като аула на Апелативния съд, в индустриалната зона на град Ламеция Терме.

Срещу подсъдимите са повдигнати над 438 обвинения. Близо 600 адвокати ще ги защитават, а 913 свидетели ще дават показания при извънредни мерки за сигурност.

По-голям процес, но срещу сицилианската Коза ностра, имаше само през 1986 г. в Палермо, когато бяха съдени 475 души.

Основна теза в обвинението на прокурора Гратери е преплитането на връзките между клана Манкузо от Ндрангетата с политиката, масонството и бизнеса. Обвиненията срещу изправените пред правосъдието варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, лихварство, фиктивно приписване на имущество, пране на пари и др.

В списъка от обвиняемите е и 40-годишната българка Живка Танева Димитрова, жителка на община Сант Онофрио в провинция Вибо Валентия. Тя е разследвана като подставено лице, тъй като на името ѝ се водела търговска дейност, водеща към Никола Бонавота, бос на едноименния клан. Става въпрос за кафене "Сублиме". В разследването се говореше и за други българи, но те не фигурират сред обвиняемите. Те доставяли оръжие на двама от разследваните - Доменико Пардея и Лучано Макри.

Кланът Бонавота, за чието подставено лице се смята Димитрова, действа най-вече в сферата на изнудванията, лихварството и наркотрафика. Той е съюзник на клана Манкузо от Лимбади и има влияние в международния наркотрафик. Всички членове на клана, както и свързаните с него хора, произлизат от провинция Вибо Валентия. В нея живеят много българи и румънци. Според Националния статистически институт близо 1250 са българите в тази провинция, пише Дир бг.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?