Следвайте ни

Българите трети сред туристите в Турция тази година

viber icon

Броят на чуждестранните посетители, пристигащи в Турция нарасна значително от май, но най-значително тази тенденция се усети от началото на юни, тъй като ограниченията за пътуване, свързани с коронавируса, постепенно намаляват по целия свят. 

Турция отмени всички ограничения за българите, които са ваксинирани. 

Около 936 282 туристи са пристигнали в Турция миналия месец, като тази цифра е скочила с колосалните 3038 на сто от май 2020 г., показват данни на Министерството на културата и туризма в петък.

Цифрата все още е малка част от 4-те милиона, дошли през 2019 г. преди началото на пандемията Но тенденцията за връщане на чуждестранните туристи в страната е обнадеждаваща.

Турция започна да затваря границите си и да ограничава достъпа, след като беше регистриран първият Covid-19 случай през март 2020 г.

Пристигащите през периода януари-май все още са с 14,27 на сто по-малко, в сравнение с 4,29 милиона дошли преди година, показват данните.

Украинците оглавиха списъка на страните през май с 236 000, следвани от Германия с 95 000, България с 57 000 и Иран и Ирак с по около 44 000.

Най-добрият туристически източник в страната, руснаците, поеха водеща роля през първите пет месеца, въпреки двумесечното спиране на полетите, наложени от Москва поради опасения относно нарастването на случаите на COVID-19 през април.

От тази седмица хиляди руски туристи отново започнаха да пристигат в Турция, след като Москва отмени забраната за полети. Това засили надеждите за съживяване на приходите от туризъм тази година.

Около 571 000 туристи от Русия са дошли от януари до май, което представлява 15,5% от всички пристигащи през периода.

Следват ги Украйна с 423 000, Германия с 280 000 и Иран с 238 000, показват данните.

Ударът по туризма навреди на икономическия растеж на Турция и влоши нарастването на дефицита в страната.

През 2019 г. туристическия сектор донесе 34,5 милиарда долара и близо 52 милиона посетители. През 2020 г. пристигащите намаляха с 69%, а приходите се сри а до около 12 млрд. долара, според Министерството на туризма. 

Министерството на туризма очаква най-малко 17 милиона туристи тази година и около 20 милиарда долара приходи, свързани с туризма.

Франция, Германия и други европейски държави, в това число и България, по-рано този месец, също извадиха Турция от списъка си с високорискови държави.

Перспективите за добър сезон  се съживиха от рязкото намаляване на ежедневните случаи на коронавирус в Турция до около 5000 от пика от над 60 000 през април, както и рязкото ускоряване на ваксинациите в страната.

До момента в страната са приложени над 47 хил. дози ваксини. Бързата имунизация на Турция доведе до поставяне на над 1 милион дози на ден през последната седмица. В момента всички граждани над 18 г. имат право на имунизация срещу Covid-19.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?