България вън от кризата

Десет бивши социалистически страни, които неотдавна се присъединиха в ЕС, са на път да излязат от кризата, но съживяването вероятно ще бъде слабо и несигурно. Тези страни са България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения, според доклад на Световната банка, цитиран от БНР.

Вероятно тези страни ще отчетат свиване (на икономиката - бел. ред.) с близо 4,2 на сто през 2009 година и нарастване с около 1 процент през 2010 година и 3,6 на сто през 2011 година в сравнение с 3,8 на сто през 2008 година и близо 6 процента през 2007 година, отбелязват авторите на анализа.

Докладът класира страните в три различни групи въз основа на икономическите им резултати. Полша е начело, следвана от Румъния и България, като трите балтийски страни са поставени доста по-назад от тях.

Полша, която е най-голямата икономика в района и с население от 38 милиона души, е представена като един от редките случаи на успешно избягване на рецесията и сред групата на 10-те от ЕС, и сред 27-те му членки. Световната банка прогнозира за Полша растеж от 1, 1 на сто през 2009 година и 1,3 на сто през 2010 година.

България, Унгария, Словакия, Румъния и Словения вероятно ще отчетат спад на БВП с 5 до 10 процента тази година, а Чехия - с близо 4 процента.

Някои страни, сред които Чехия, Румъния, Словакия и Словения, могат да постигнат лек растеж, докато България и Унгария могат да очакват слабо свиване на икономиката си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Манатарков

Манатарков

30.10.2009 | 18:03

не бустан, а бостан; не оправляват а управляват; не тарпелива, а търпелива; не обийци, а убийци; не виде, а види; не видат, а видят; не кравопийци, а кръвопийци; не обият, а убият; не исчадие, а изчадие; Е*ати неграмотника, без извинение или просто лош човешки материал...

Отговори
0 0
кашика

кашика

30.10.2009 | 09:36

каквиса тия глупости БЬЛГАРИЯ винаги е била в криза тя е обран бустан нямадини има крадливи мутри които ни командват и оправлявати сега пьлни селски тьпанари народа какво да очаква глад и немотия тарпелива нация това е лошото такьв народ не оцелява ЕВРОПА ДА ВЗЕМА СПЕШНИ МЕРКИ ДА ВКАРА ТИЯ МИНАЛИ И СЕГАШНИ РАЗБОЙНИЦИ В ЕВРОПЕЙСКИ ЗАТВОР ТОВА СА ОБЙЦИ И ПРЕСТЬПНИЦИ ЧЕНГЕСАРИ ПЬЛНИ ТЬПАНАРИ ЕВРОПА НЯМАЛИ НАБЛЮДАТЕЛИ ДА ВИДЕ КАКВИ ТЬПАНАРИСА МРЬСНИ И НАГЛИ САМО ТИКВИТЕ ДА ИМ ВИДАТ И ВРАТОВЕТЕ МРЬСНИ ЧЕНГЕТА КРАВО ПИЙЦИИ ТЯХНИЯ РЕД ИДВА КАШЕМЕРИЯТА ИДВА ЩЕ ИМ РЕЗНИМ ГОЛИТЕ ТИКВИ А ПАК ТОЯ БОЙКО БОРИСОВ МИ ПИСНА ДА БОГОТВОРИ ДЯДОСИ ПРЕСТЬПНИКА АКО Е БИЛ СВЯСТЕН НЯМАШЕ ЦЯЛОТО СЕЛО ДА ГО ОБИЯТ С КОЛОВЕ МАЛКО МУ Е БИЛО ПРЕСТЬПНИК АМИ ТАКА ЩЕЕ ЦЯЛАТА ОПРАВ НИЕ ТАКЬВА МЕДИИТЕ ДАСЕ ЗАЕНТЕРЕСУВАТ ЗА ДЯДОМУ И ЕДИПАТ ЗА ВИНАГИ ДАМУ ЗАТВОРЯТ ТЬПАТА УСТА НА ТОВА ИСЧАДИЕТ

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?