49

България увеличава ЖП капацитета с Турция, ще има нови Ро-Ро до Истанбул

Министърът на транспорта и инфраструктурата Адил Караисмаилоглу се срещна вчера с българския вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на граничния пункт Капитан Андреево/Капъкуле. Караисмаилоглу заяви, че те ще увеличат както железопътните, така и морските връзки, за да намалят проблемите, причинени от интензивността на граничните пунктове, отварящи се към Европа, от Турция през България.

Обсъден бе въпросът за намаляване на опашките 

На срещата присъстваха делегации на двете държави, включително посланикът на Турция в София Айлин Ейткьок, областният управител на Одрин Хюсеин Кюршат Кирбийък, заместник-министри и директори на ресорни институции. В българската делегация министър Алексиев беше придружен от българския посланик в Анкара Ангел Чолаков и заместник-министри. След срещата, на която беше обсъден въпросът за намаляване на опашките, причинени от интензивността в митниците, министрите Караисмаилоглу и Алексиев направиха изявление.

За година имаме над 100 хил. преминавания на камиони

Българският вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Алексиев отбеляза, че на срещата са говорили за ускоряване на преминаването на ТИР-ове. „Знаете, че има икономическа криза след епидемията от Covid и войната в Украйна. За да направим още по-лесно преминаването, решихме, че само магистралите няма да са достатъчни. Държавните железници и морските пътища също трябва да бъдат включени в този трафик. 

От октомври миналата година до октомври тази година имаме над 100 хил. преминавания на камиони. Ние ще продължим да осигуряваме този транзитен поток от Азия към Европа“, заяви той.

Ще построим железница от Лесово до Ямбол

"Искаме да построим железница от Ямбол до пункта Лесово/Хамзабейли, за да осигурим потока на този трафик и оттам. Сега съществуващите железни пътища изглеждат претоварени. Налага се да отворим нова железопътна митница като алтернатива."

„Говорихме и за активиране на Ро-Ро линия Бургас-Карасу. Това трябва да се случи бързо", заключи Алексиев.

Допринесохте много за преодоляване на проблемите

Министър Караисмаилоглу заяви, че българският му колега е допринесъл много за преодоляване на част от съществените проблеми, възникнали в митниците през последния период и допълни: „Дългите опашки пред ГКПП-тата намаляха много днес в резултат на тяхната интензивна работа, но очакваме тежестта да бъде много по-голяма през следващите дни поради увеличаването на износа.

Водим важни преговори за ускоряване и увеличаване на пропускателната способност на пътя при пунктовете. ЖП прехоодът е незаменима алтернатива за нас. Тези пунктове и пътя имат определен капацитет. За да премахнем проблемите там, трябва да увеличим значително капацитета на железницата и прехвърлянето на част от товара там е една от най-големите ни цели. И турската, и българската страна водят важни преговори за увеличаване на капацитета и скоростта на железницата. Надяваме се, че в следващите дни ще увеличим броя на транзитите по железниците“, заяви той. 

Анадолска агенция

Ро-ро пътувания до Бургас, Варна и Румъния

Ро-Ро транспортът по морските маршрути също е важна алтернатива по отношение на намаляването на натоварването, допълни Караисмаилоглу. „Ние имаме важна стратегия за подобряване на наши турски Ро-ро пътувания до Бургас, Варна и Румъния. Така ще се увеличи стокообменът ни, а проблемите ни на пунктовете ще намалеят.“

България е вратата на Турция към Европа

Караисмаилоглу продължи: „България е вратата на Турция към Европа. Нашите дългогодишни приятелски отношения се отразяват и в нашата търговия. Ето защо ние трябва да бъдем в постоянни консултации, за да развиваме тази търговия.“, заключи той. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?