Следвайте ни

България с интерес към турски безпилотни самолета

viber icon

Турската медия Хабер 7 публикува информация, в която се твърди, че българското правителство е заинтересовано да закупи поне шест атакуващи безпилотни самолета Байрактар TБ2.  Сграната ни е имала този интерес през 2020 година, ала пандемията провалила преговорите. Очаква се тази година те да се подновят.

Турските дронове станаха много актуални през изминалата 2020 г. с тяхното представяне в Сирия, Либия и Нагорни Карабах. Ако София реши да купи турските безпилотни самолети Байрактар TБ2, България ще стане първата страна-членка на ЕС, която ще ги притежава.

Великобритания, Сърбия и Казахстан също проявявали интерес към турския боен безпилотен самолет.

До момента Азербайджан беше една от първите страни, решили да се сдобият с турския безпилотен самолет. Друга държава, която направи такава покупка, е Украйна. Киев беше впечатлен от възможностите на турския дрон и бързо направи поръчка. Освен това партньорството на Турция и Украйна очаква да се задълбочи, тъй като Киев и Анкара се споразумяха за съвместно производство.Байрактар TБ2 е въоръжен БЛА от средната класа, проектиран и произведен от турската компания Байкар. Разработването на дрона започна през 2007 г., а две години по-късно той направи първия си полет. През 2014 г. разработчиците показаха окончателната версия на турската армия, а през март 2016 г. турската армия официално прие Байрактар TБ2.

Дължината на дрона е 6,5 м, размахът на крилата е 12 м. Максималното излетно тегло на дрона е 650 кг, докато полезният товар е 55 кг. Устройството има множество камери и системи за наблюдение, което му позволява да се използва за разузнавателни цели.


В момента е разработен и прототип на нов модел Байрактар TБ3 който ще бъде изцяло произведен от турски компоненти. Миналата седмица бе представен нов мотор произведен в Турция, който ще бъде използван в летателната машина. 
 
 
 

 
 
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай