4232

България присъства с 50 рекорда в книгата на Гинес

Със златни букви и най-старият рекорд е дело на лекоатлетката ни Стефка Костадинова

България присъства с 50 рекорда в Гинес, съобщи „Телеграф“, цитиран от dariknews.bg. Постиженията са в различни дисциплини, като най-важното е те да са безспорни, точни и доказани. Със златни букви и най-старият рекорд е дело на лекоатлетката ни Стефка Костадинова за най-висок скок на височина за жени - 2,09 метра. Това се случва на Световното първенство по лека атлетика през 1987 г. на 30 август в Рим, Италия.

До нея се нарежда Радостин Кръстев, който успява да преплува 500 м в ледени води за 5 минути и 36 секунди и 49 стотни по време на Петото световно първенство по плуване в ледени води в Самоен, Франция на 13 януари 2023 г.

Иванка Иванова пък е носителят на рекорда за най-много прически - 330, оформени за осем часа. Постижението е поставено на 4 декември 2016 г. в град Пазарджик.

Сред търсените признания е това за най-голямата непубликувана кръстословица. Тя съдържа 93 769 термина и е създадена от Христо Йоницов, проверена е в София на 3 юни 2014 г.

Сред родните постижения, включени в „Гинес“, има и цяла поредица варненски, които все още са ненадминати. Един от тях е от 2017 година, когато през април 4000 варненски студенти от Медицинския университет в града направиха най-голямата човешка ДНК спирала.

12-метрова българска мартеница заема подобаващо място сред общо 50-те родни уникални постижения в Книгата на рекордите на Гинес. Лена Динчева от Стара Загора е неин автор. 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?