2374

България и още 41 държави призоваха Русия да върне АЕЦ "Запорожие" на Украйна

42 държави, сред които и България, както и представители на Европейския съюз, призоваха Русия да напусне територията на АЕЦ „Запорожие“ и да върне контрола върху най-голямата атомна електроцентрала на украинските специалисти. Също така Москва е призована да оттегли войските си от цялата територия на Украйна.

„Непровокираната и необоснована агресия на Руската федерация срещу суверенната държава Украйна, е грубо нарушаване на международното право, включително на Хартата на ООН. Ние категорично подкрепяме значението на основните седем стълба на ядрената безопасност и сигурност, посочени от генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

Контролът на Русия върху Запорожката атомна електроцентрала - най-голямата атомна електроцентрала в Европа - представлява голяма опасност за тези принципи. Разполагането на руски военен персонал и оръжия в ядреното съоръжение е неприемливо и не зачита принципите на безопасност, сигурност и гаранции, които всички членове на МААЕ са се ангажирали да спазват“, гласи позицията на международната общност.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Тъ Така Де

Тъ Така Де

15.08.2022 | 18:34

Путин три деня ляб не е ял от мисъл кък да им върне Центрофугата Накрая решил лично да я връчи на Зеленясалия Ама той не щял щото имал още Бело доставено Та после щяло да бъде

Отговори
2 1
Пловдив

Пловдив

15.08.2022 | 14:17

Или какво

Отговори
2 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?