49

България и още 20 държави призовават за утрояване на ядрената енергия

Повече от 20 държави призоваха за утрояване на световния капацитет за ядрена енергия на разговорите на ООН за климата в събота като част от усилията за постигане на нулеви нетни емисии до 2050 г.

В декларация, одобрена от нации, вариращи от Съединените щати до Гана до Япония и няколко европейски страни, в това число и България се твърди, че ядрената енергия играе "ключова роля" за постигане на целта за въглероден неутралитет.

Използването на ядрена енергия като по-чиста алтернатива на изкопаемите горива е противоречиво, тъй като екологичните групи са загрижени за безопасността и изхвърлянето на ядрени отпадъци.

Ние не даваме аргумент на никого, че това ще бъде абсолютно алтернатива на всеки друг енергиен източник“, заяви пратеникът на САЩ по климата Джон Кери на конференцията COP28 в Дубай.

Но ние знаем, защото науката и реалността на фактите и доказателствата ни казват, че не можете да стигнете до нула 2050 г. без ядрена енергия“, допълни той.

Това са само научни реалности. В това няма намеса на политика, нито идеология.“

Целта е да се утрои капацитетът на ядрената енергия до 2050 г. спрямо нивата от 2020 г. 

Освен България, другите страни подписали декларацията, са Великобритания, Канада, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Южна Корея, Молдова, Монголия, Мароко, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Швеция, Украйна и Обединените арабски емирства.

„Въпреки че оценяваме, че администрацията на Байдън иска да инвестира в алтернативи на изкопаемите горива, нямаме време да губене“, заключи Джеф Ордоуър, директор за Северна Америка в екологичната група 350.org.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
5 коментара
комунист

комунист

03.12.2023 | 14:02

Ами сега? Когато говорихме и пишехме ,че климатичните промени и псевдо екологията са голяма измама Мартин Димитров и останалата сволоч ни пращаха в Сибир и спряха АЕЦ Белене.Сега те трябва да ходят в Аляска! Да бъдат съдени за държавна измяна начело с оня с гьола. Затова сме бедни и непрекъснато показваме ,че сме глупаците на Европа.

Отговори
3 1
Чиииииифутска дебилщина

Чиииииифутска дебилщина

03.12.2023 | 13:31

До вчера ни надуваха главата как ядрената енергетика била най големия замърсител Как и колко ядрени електроцентрали били спирани и закривани във Франция Германия и другаде по света Днес същите чииииифутски дибили помнещи по малко и от мънкитата ще ни убеждават като първоткриватели че човечеството имало нужда от ядрена енергетика Ей тука е и мястото да ги попитам чий е Крим За да не се случи така че след време да ми ( НИ ) кажат че Руски и че Путин е още жив

Отговори
4 2
656

656

03.12.2023 | 12:49

Крайно време е т.н. зелени и либерали т.е. с комунистически чипове вече да бъдат обявени за вредители и да се преследват за държавна измяна. Фотоволтаиците, свързани с еврейскобанковия капитал ги очаква същата съдба.

Отговори
1 4
МУН

МУН

03.12.2023 | 12:10

Нещактниците си подариха реакторите на урките, сега ще купуват нови от Майна си Райна. Същото като с нашите БТР - нови, неизползвани, годни за война на наша територия, заминаха да улките, а ние купуваме стари и със слаба бронировка от майна си Райна. Но с продажни властници е така - Родината ни и самите ние сме стока за продан.

Отговори
5 2
А Германия, родината на пушещите дизели,

А Германия, родината на пушещите дизели,

03.12.2023 | 10:31

добре познати у нас на стари години, провидя зелената политика в затварянето на АЕЦ и връщане към въглищата.

Отговори
6 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?