Следвайте ни

България чака гост от САЩ - обсъждаме падането на визите (ОБЗОР)

Втори ден продължава конференцията в Мюнхен

viber icon

Остри критики на тема „Западни Балкани” след конференцията по сигурността в Мюнхен. Втори ден продължават разговорите между световните лидери. Сред основните теми е ядрената програма на Иран.

Добрите новини за България - ключово посещение от най-високо ниво на Държавния департамент у нас през март, ще даде важен знак за отпадането на визите за български граждани.

„Президентът Тръмп пое ангажимент. Да видим как ще се развият изборите в САЩ. Ако той бъде преизбран, със сигурност процесът със свалянето на визи ще го довършим докрай. Просто пое мъжка дума”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Крайно време е българските граждани да спрат да бъдат дискриминирани”, заяви външният министър Екатерина Захариева.

И докато новините за евентуалното отпадане на визите са по-скоро добри, казусът Западни Балкани претърпя сътресение в Мюнхен.

„Вчера лошо впечатление ми направи срещата за Западните Балкани. Колегите там не разбират колко е важен моментът и че всяко вътрешно-политическо събитие няма никакво значение, ако се пропусне този момент. Така с тъга го казва, но и с доза оптимизъм, че са ме разбрали”, заяви още Борисов.

Колкото до България, страната ни е  готова да се включи и в изграждането на Дунав мост за свързаността Север – Юг. Възможните варианти – при Никопол или Силистра.

„Това трябва да е бъдещето, върху което работим, и тази инициатива, за която сутринта г-н Помпео говори за трите морета. България е готова да инвестира 50 – 100 милиона, колкото е необходимо за трети мост”, заяви Борисов.

България връчи почетен знак „Златна лаврова клонка” на председателя на Мюнхенската конференция Волфганг Ишингер.

В Мюнхен с интерес се чакаше появата на Еманюел Макрон. Френският президент каза, че Европа трябва да се откъсне от Съединените щати, ако иска реално да има собствена политика.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?